ΗΤΤΟΝΕΣ ΕΑΥΤΩΝ


Οι ενθουσιώδεις γύρω μας λένε: Είναι πια κατάλληλη η ώρα να βγούμε από τις αυταπάτες μας, να τα αλλάξουμε όλα γύρω μας και να πάμε μπροστά!

Οι συνήθεις πεσιμιστές  αλλάζοντας αργά μερακλίδικα σταυροπόδι και παίρνοντας το γνωστό θυμόσοφο ύφος τους μας λένε: Τίποτα δεν αλλάζει, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Αχ καλά θα ήταν ναι, μα δυστυχώς όλα στο βάθος τα ίδια είναι, ή ίδια θα γενούν. Οι φτωχοί παραμένουν φτωχοί και οι πλούσιοι πλούσιοι, οι άτυχοι άτυχοι, οι τυχεροί τυχεροί κλπ κλπ μααααλιστααα.

Η αιώνια ρήση του Ηράκλειτου λοιπόν, σε κοσμολογικό όμως επίπεδο: <μεταβάλλον αναπαύεται>.

Για δε τους τρίτους ,που γαντζωμένοι στις θεσούλες τους, ψελλίζουν  ψευτοαπεγνωσμένα ότι τίποτε ΄΄ δε μπορεί να αλλάξει ΄΄ αν δεν το εγκρίνουν οι ΄΄ απ’ έξω ΄΄, και να μη τολμήσουμε να το επιχειρήσουμε γιατί θα χειροτερέψουμε, θα χαθούμε, δε χρειάζεται πια ανάλυση: Τους ξερνάνε καθημερινά τα οικτρά αποτελέσματα της επτάχρονης τους/μας υπακοής.

Κακά τα ψέματα, συνάνθρωποι μου: όλα γύρω μας η φύση η ιστορία η ύπαρξη μας κινείται σε αλλεπάλληλους αλληλοεφαπτόμενους κύκλους ακμής και παρακμής. Πλήθος τα ιστορικόκοινωνικά  παραδείγματα πίσω μας.

Ανάγκη λοιπόν, να πάμε άμεσα εκεί πίσω. Όχι μπροστά ,πίσωωωω. Για να παραδειγματιστούμε και να διαλέξουμε τη καλύτερη βάση μας. Την αφετηρία δηλαδή, από την οποία μπορούμε να ξαναδοκιμάσουμε να ξαναπροσπαθήσουμε να ξαναρχίσουμε … κάτι. Ναι … μα … τι;

Προσωπικά την ταξική ανάλυση την αφήνω σε όλους τους άλλους που την γέννησαν και την ασπάζονται τυφλά και μονοκόμματα. Πρώην οικονομολόγος θεωρητικά, απλός λογιστής επί τη πράξη και νυν συνηδειτά άεργος  σιχάθηκα τόσα χρόνια το στυγνό οικονομικό τρόπο σκέψης. Δεν είναι  όλα οικονομικά στη ζωή φίλοι μου. Όχι, δεν  υπογράφω. Ο άνθρωπος δημιούργησε αρχικά το νόμισμα. Καταναλωτισμός, χαμηλά ήθη, μικροσυμφέροντα, εξουσιολαγνείες και γενικότερα η ροπή του ανθρώπου προς το χείρον έφερε μαζικά το χρήμα. Αυτά τα δύο είχαν, έχουν και θα έχουν τεράστια διάφορα μεταξύ τους!

Επιλέγω  λοιπόν το πατριωτικό κριτήριο, επί τω έργω όμως- όχι επί το λόγο!

Ισάξια δε επιλέγω, ένα πιο εσωτερικό υπαρκτικό μας κριτήριο- δηλαδή τις αξίες μας.

Με βάση τα 2 κριτήρια αυτά, σας προτείνω να ξαναρχίσουμε να ψάχνουμε, να κρίνουμε και να υιοθετούμε, (δημοκρατικά πάντα), για το τι είναι καλό για την πατρίδα μας, καθώς και το τι είναι καλό για τα παιδιά μας, (όλων τα παιδιά)...που να αντέχει στο χρόνο. Άρα να στηρίζεται σε κάποιες θεμελιώδεις πατροπαράδοτες αξίες αποδεκτές μέσα μας. Εδραιωμένες καθημερινά στην εργασία μας, στην οικογένειας μας, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, στον τρόπο σκέψης μας και εντέλει στη ψήφο μας.

Εδώ βέβαια, παρουσιάζεται μέγιστη εσωτερική ανάγκη στον καθένα μας ξεχωριστά, να ξεκαθαρίσει μέσα του, το που ανήκει, τι είναι γι’ αυτόν πατρίδα, τι αφορά, και ποιες είναι οι θεμελιώδεις ιστορικά αξίες των παππούδων του, που μπορεί να τις αγκαλιάσει σήμερα.

Αν τυχόν συμφωνούμε στα παραπάνω δύο, απλά κατ΄εμέ, κριτήρια εκκίνησης, τότε, χωρίς να κουραζόμαστε, συμφωνούμε να αποδιώξουμε από: την ιδεολογία τους κοινωνικούς αγώνες και  τους στόχους μας, ΟΛΑ τα μικροσυμφέροντά μας! Όλες τις κακές νοοτροπίες μας, τους προσωπικούς ατομικούς μας φόβους και τις λιποψυχίες. Ειδάλλως, τι παρεξηγιόμαστε όταν μας θίγουνε τον πατριωτισμό ή την ατομική-ταξική συμφεροντολογική συμπεριφορά μας και ουρλιάζουμε πως ΄΄ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΛΟ Ή ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ΄΄ κλπ κλπ

Απλή ερμηνεία των λέξεων κάντε παρακαλώ, ετυμολογία, απλή επαγωγή κατά Αριστοτέλη: Αν αυτό αποδεικνύεται καλό για τη πατρίδα, και προτίθεμαι να πράττω πλέον τα καλά για τη πατρίδα ή για  την αξιοπρέπεια μου ως Έλληνα τότε..ακολουθώ το καλό αυτό!!! 

Μην συνεχίζουμε να είμαστε ες αεί  ήττονες εαυτών –δηλαδή υποδεέστεροι!         
         
Μην συνεχίζουμε να λέμε τη τετριμμένη πια δικαιολογία: «Σωστά είναι όλα  αυτά που προτείνετε, συμφωνώ, μα δε γίνονται, μα όχι ακόμα, μα αργότερα μα μα μα μα και εντέλει δεν μπορώ να τα πράξω, δεν τα πράττω»! Ωστόσο τα δέχομαι ως σωστά, πανσωστά.   
         
Μην συνεχίζουμε δηλαδή, να ακολουθούμε ένα ατέρμονο φαύλο κύκλο όχι επτά, μα 157 ετών, όπου άλλα θεωρούμε σωστά και άλλα πράττουμε!        
                                                 
Και μη κοροϊδευόμαστε ότι το κάνουμε αυτό για τα παιδιά μας. Αποδεδειγμένα πια αυτά χαντακώνουμε, αυτών το μέλλον υποσκάπτουμε, τη δικιά τους πατρίδα ξεπουλάμε. Όπως, αποδεδειγμένα πια, υπολείπονταν απέναντί μας, οι δικοί μας γονείς!

Στο δε επιχείρημα που ακούγεται συχνά πως είναι δύσκολο να αποδεικνύεται ο πατριωτισμός, καθώς τα ΜΜΕ, αλλάζουν άρδην όλες τις λέξεις, ερμηνεύουν κατά το δοκούν και συγχύζουν τον αγαθό ακροατή τους, αντιπροτείνω: ΨΑΧΤΕΙΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΕΚΤΕΝΕΣΤΕΡΑ. Αναζητήστε τις διαφορές. Συγκρίνετε πάντα, βάσει των άνωθι 2 κριτηρίων. Υπάρχουν κινήματα, μικρά κόμματα, &   συλλογικότητες, που δίνουν σήμερα αξιόλογη ενημέρωση στο ιντερνέτ.

Ξεχάσαμε τίμιοι αναγνώστες να διαβάζουμε, να γράφουμε μα πιο πολύ ξεχάσαμε ν’ ακούμε & να αισθανόμαστε. Μιλάμε μόνο για να ακουγόμαστε ή να επιβαλλόμαστε. Λατρεύουμε τις απρόσωπες άβουλες μάζες, τα μπουλούκια, τις εξυπνίστικες ατάκες, τις στημένες κόντρες, τα συμφεροντολογικά ταξικά συνθήματα, το εύκολο. Λατρεύουμε δε όλοι μας αδιόρθωτα να βρίσκουμε  κάποιους ΄΄άλλους΄΄ να αναθέσουμε τις δικές μας ευθύνες! Δηλαδή ξεχάσαμε, όχι να ζούμε, όχι, μα να υπάρχουμε ως υπεύθυνα άτομα μες την κοινωνία. Μέσα είμαι και εγώ, δε σας κατηγορώ εκ τους ασφαλούς, αλίμονο  όχι… μα σας προτείνω. Σας παροτρύνω να πολεμήσουμε όλοι (ενθουσιώδεις & συντηρητικοί), τις αυταπάτες μας ΜΕΣΑ ΜΑΣ, κοιτώντας στον καθρέπτη, πολεμώντας πρώτα, τον χειρότερο εχθρό μας τον ίδιο μας τον εαυτό. ΟΧΙ ΑΛΛΗ  ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ! 


ΥΣ:   Και θέτω ένα απλό παράδειγμα από την καθημερινότητα μας, (αμέτρητα υπάρχουν), για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος πιο πρακτικός πιο πεζός: Σήμερα Κυριακή αγόρασα από τους παραγωγούς χωρίς μεσάζοντες. Καρύδια 4 ευρώ το κιλό και αλεύρι ολικής 5 ευρώ το κιλό σε πεντόκιλες συσκευασίες. Προσωπικά, σκεπτόμενος με τα άνωθι 2 κριτήρια δεν με ένοιαξε που δεν μου έκοψαν απόδειξη, διότι έχω ενημερωθεί και εσείς μπορείτε να ενημερωθείτε σε ποια μαύρη τρύπα πάει ο ΦΠΑ. (Παλιότερα ναι με ένοιαζε αρκετά γι’ αυτό και αποστρατεύτηκα από την αγορά…), αλλά με αυτή τη μορφή του κράτους αυτές τις δεσμεύσεις κονδυλίων από τη τρόικα, με τα μνημόνια δηλαδή κλπ, ΟΧΙ, δεν είναι αντιπατριωτικό να κλέβεις στο ΦΠΑ, στη φορολογική σου δήλωση κα. Παράδοξο μα τόσο πραγματικό, θυμηθείτε το να βάλουμε πλάτη, θυμηθείτε τα μέτρα από το 2010 έως σήμερα, θυμηθείτε το αρχικό χρέος και το ΣΗΜΕΡΙΝΟ και αμέσως προκύπτει το συμπέρασμα! Και να μου έκοβαν απόδειξη η κατάσταση για όλους δεν θα καλυτέρευε στο ελάχιστο. Όποιος έχει τεχνική αντίρρηση σε αυτό, ας μου το αποδείξει τεχνικά και εμπειρικά,  πως μας ζημίωσαν.

Διαφωνώ όμως απόλυτα με τις τιμές. Απόλυτα!!! Είναι αγρότες, παράγουνε οι ίδιοι. Τους προστατεύουν οι δήμοι. Ή τα έχουν κάνει χρόνια πλακάκια με τους δήμους…δεν έχει σημασία. Ότι και από τα 2 να ισχύει, οι τιμές αυτές είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΤΟΥΣ. Είναι, ελάχιστα πιο κάτω από αυτές των εμπόρων. Τους δόθηκε αυτό το βήμα, το βοήθημα, μοιράζονται  χαρτάκια για αυτούς, καλούνται οι δημότες κ.α. Κι αυτοί, αμέσως  το εκμεταλλεύτηκαν για να κονομήσουνε υπό άλλη μορφή ΥΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΠΑΝΤΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ δεν αντιλέγω…
Κανονικά, έντιμα πατριωτικά σκεπτόμενοι, θα έπρεπε να πουλήσουν τα προϊόντα τους λίγο πάνω από το κόστος τους. Αν δεν αλλάξουμε αυτό το σκεπτικό σε πλειάδα τομέων στις μεταξύ μας καθημερινές οικονομικές συναλλαγές, αν δεν συναισθανθούμε ο καθένας μας την ατομική του ευθύνη προς το σύνολο στο οποίο φυσικά ανήκουμε…τότε κανένα σχέδιο, κανένας σωτήρας, κανένα κίνημα ή κόμμα δε μπορούν να μας βοηθήσουνε.



ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.