Ο,τι χειρότερο...



 Γράφει ο Γιώργος Πετρόπουλος

Από το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής αναφορικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ευχαριστημένη. Αν κρίνει κανείς απ’ αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, οδηγείται αυτομάτως στο συμπέρασμα πως το Μέγαρο Μαξίμου κάνει την ανάγκη φιλοτιμία. Τι στ’ αλήθεια πέτυχε ο κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο; Μια ακόμα φραστική «απειλή» της Ε.Ε. προς την Τουρκία, ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις σε περίπτωση που συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειές της. Αμεση αναφορά σε κυρώσεις δεν γίνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων. Η αναφορά είναι έμμεση καθώς γίνεται επίκληση των άρθρων των ευρωπαϊκών συνθηκών που αναφέρονται σε κυρώσεις. Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει πέντε μέρες κοσκινίζει...

Είναι απολύτως βέβαιο πως ισχυρές χώρες της Ε.Ε. -πλην ορισμένων εξαιρέσεων- με πρωταγωνιστή τη Γερμανία, δεν έχουν καμία διάθεση να στριμώξουν την Τουρκία για να αποδεχτεί μια διαδικασία επίλυσης των διαφορών της με την Ελλάδα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Τα συμφέροντά τους στην Τουρκία είναι πολύ ισχυρότερα από οποιοδήποτε διεθνές δίκαιο κι απ’ οποιαδήποτε έμπρακτη στήριξη χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Κανονικά η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα φειδωλή αντί να καλλιεργεί κλίμα ευφορίας για το αποτέλεσμα της Συνόδου. Αλλά αυτή η κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει στον εξωραϊσμό της πολιτικής της και των επιτευγμάτων της. Οπότε, μπορούμε να υποθέσουμε πως θα πανηγύριζε ακόμα και στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της Συνόδου ήταν χειρότερο. Αυτό δεν είναι καθόλου καλό για τη χώρα. Επιβεβαιώνει ευθέως διάσταση λόγων και έργων όπου άλλα λέγονται κι άλλα γίνονται. Ο,τι χειρότερο δηλαδή στη διαχείριση εθνικών θεμάτων.

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.