Wonder Woman: Η δύναμη είναι γένους θηλυκού!

 


Γράφει η Αλεξάνδρα Μπρουντζάκη

Το να είσαι γυναίκα δεν ήταν ποτέ εύκολο.

Και όσο μεγαλώνει ένα κορίτσι, αυτό γίνεται ακόμα δυσκολότερο. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, οι γυναίκες φροντίζουν να …κάνουν τον κόσμο να γυρνά! Μητέρες, νοικοκυρές, εργαζόμενες ή ερωμένες, οφείλουν να είναι αποτελεσματικές, έξυπνες, εύστροφες, σεμνές και πανέμορφες, κάτι σαν υπερήρωες, δηλαδή.

Βέβαια, όταν λέμε τη λέξη ήρωας, έρχεται στο μυαλό μας ένα από τα χιλιάδες «ηρωικά» αντρικά πρότυπα. Και στο Χόλυγουντ, όλοι οι μεγάλοι ήρωες είναι άντρες, ενώ οι γυναίκες έχουν συνήθως δευτερεύοντες και διακοσμητικούς ρόλους. Αυτό ήρθε να αλλάξει η ταινία Wonder Woman της οποίας η τρίτη συνέχεια παίζεται στους κινηματογράφους της Αμερικής με τεράστια επιτυχία εν μέσω κορωνοϊού!

Η πανέμορφη πριγκίπισσα των Αμαζόνων, Νταϊάνα Πρινς, κατά κόσμον Γκαλ Γκάντοτ, είναι η κόρη της Αμαζόνας Ιππολύτης και του Δία, ημίθεη και δεινή πολεμίστρια. Η αρχαία ελληνική μυθολογία έδωσε κάποια -λίγα- από τα στοιχεία του σεναρίου αλλά η απόδοση βασίστηκε στις χολιγουντιανές προδιαγραφές με τους καλούς, τους κακούς και τον τελικό θρίαμβο της Αμερικής! Η ταινία κέρδισε φανατικό κοινό λόγω της δυναμικής, ανεξάρτητης και παντοδύναμης πρωταγωνίστριας, αλλά και των φεμινιστικών της αναφορών. Άλλωστε, οι δημιουργοί του κόμικς, το ζεύγος Γουίλιαμ και Ελίζαμπεθ Μάρστον, εμπνεύστηκαν τον χαρακτήρα της Wonder Woman από το φεμινιστικό κίνημα της εποχής τους και κυρίως από τη Μάργκαρετ Χίγκινς Σάνγκερ, μιαν Αμερικανίδα μαχητική φεμινίστρια.

Διαβάστε την συνέχεια στο topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.