Ποιο είναι το καταφύγιο των νεοναζί ενστόλων στη Γερμανία

 


Γράφει ο Αλέξανδρος Μουτζουρίδης

Κάθε τόσο προστίθεται ένα νέο κεφάλαιο στη γνωστή υπόθεση δικτύων και κυκλωμάτων νεοναζί ή ακροδεξιών εξτρεμιστών στους κόλπους της γερμανικής Βέρμαχτ, καθώς και άλλων σωμάτων ασφαλείας στη Γερμανία. Ένα από αυτά αφορά και το μυστηριώδη ρόλο της εταιρείας ασφαλείας Asgaard, τον οποίο αποκάλυψε έρευνα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel και του δικτύου ARD.

Πρόκειται για μια εταιρεία που προσλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρώην αλλά και ενεργούς αστυνομικούς και στρατιώτες που περιγράφονται ως ιδιαίτερα “εξειδικευμένοι” για συγκεκριμένες δραστηριότητες και ανάγκες της Asgaard. Μεταξύ αυτών των δραστηριοτήτων περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, η φύλαξη διπλωματικών γραφείων ισχυρής αραβικής χώρας στο Ιράκ.

Το ρεπορτάζ των δύο γερμανικών Μέσων, όμως, εντόπισε ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τις πρακτικές της Asgaard και των στελεχών της. Στις εγκαταστάσεις της υπάρχουν σημαίες του πάλαι ποτέ γερμανικού Ράιχ, συνθήματα όπως “Μη διαμαρτύρεσαι. Πολέμα!” και άλλες αναγραφές σε παλαιά γερμανικά. Πολλοί από τους μισθοφόρους της εταιρείας υπηρέτησαν στο Ιράκ.

«Όλοι είναι “άλφα” ζώα», σχολίαζε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Asgaard, Ντιρκ Γκασμάν, σε παλαιότερη συνέντευξή του. Πρώην αλεξιπτωτιστής του γερμανικού στρατού ο ίδιος, φέρεται να έχει στενές διασυνδέσεις με το σύνολο του μηχανισμού εθνικής ασφάλειας στη Γερμανία. Σε αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξαίρει τη Βέρμαχτ και τις παραδόσεις της, συμπεριλαμβανομένων και τραγουδιών που έχουν απαγορευτεί για το ναζιστικό τους περιεχόμενο ενώ καταφέρεται εναντίον των μουσουλμάνων.

Κύκλωμα εντός της αστυνομίας

Όλως τυχαίως, τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στο Χαμ, του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου εργαζόταν ο διαβόητος Torsten W., ένας αστυνομικός που κατηγορήθηκε ως μέλος ή υποστηρικτής του τρομοκρατικού θύλακα Group S. Το, διαλυθέν πια, Group S ήταν υπεύθυνο για την οργάνωση και διεξαγωγή επιθέσεων κατά πολιτικών, προσφύγων και μουσουλμάνων στη Γερμανία.

Η περιοχή φαίνεται ότι εξυπηρέτησε τις ανάγκες του Γκασμάν να εντοπίσει και να στρατολογήσει ομοϊδεάτες. Τον περασμένο Ιούλιο πραγματοποίησε συνάντηση με πρώην και νυν αστυνομικούς και στρατιώτες, σχετικά με την οποία έγιναν αναρτήσεις στα social media όπου γίνεται προφανές ότι πρόκειται για ακροδεξιούς κύκλους.

Για παράδειγμα, ένας ακόλουθος του Γκασμάν στο Facebook και πρώην εργαζόμενος στην εταιρεία έχει αναρτήσει νεοναζιστικά σύμβολα με συνθήματα, καθώς και χάρτες με τη γερμανική επικράτεια επί Χίτλερ και Κάιζερ. Με το εξής σχόλιο: «Είμαι Γερμανός. Αν έγραφα αυτά που σκέφτομαι τώρα, θα ήμουν αύριο στη φυλακή». Άλλο σχόλιο αναφερόταν στην «καθαρή λευκή φυλή» που αποτελεί μόλις ένα “μικρό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού».

Επίσης, ένα σημαντικό πρόσωπο που πήρε μέρος στην εν λόγω συνάντηση φαίνεται ότι ήταν ο Τόμας Σ., αστυνομικός από τη Φρανκφούρτη και μέλος της ηγετικής ομάδας γύρω από τον Γκασμάν. Σε φωτογραφίες εμφανίζεται με βαρύ οπλισμό, φορώντας στολή της εταιρείας στο Ιράκ, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung είχε εμπλακεί και στην εκπαίδευση και αξιολόγηση των στρατιωτικών στελεχών.

Βρέθηκε μάλιστα στο στόχαστρο της εισαγγελίας της Φρανκφούρτης, σε έρευνα για δωροδοκίες και παραβίαση των πρωτοκόλλων μυστικότητας της αστυνομίας. Ο ίδιος φέρεται να «ανέλαβε παράλληλη εργασία χωρίς έγκριση για εταιρεία σεκιούριτι, επηρεασμένος από ακροδεξιό εξτρεμισμό, και σε άλλες χώρες [...]. Είχε παράνομη πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων της αστυνομίας για να τις χρησιμοποιήσει για προσωπικό πλουτισμό στην παράλληλη εργασία του», ανέφερε τότε ο εισαγγελέας.

Θαυμάζοντας τα αντίποινα στην Ελλάδα

Ένα άλλο πρόσωπο, ο Μάτιας Ντ., 40 ετών στρατιώτης από το Νοϊμπράντενμπουργκ, στο κρατίδιο Μέκλενμπουρκ-Δυτικής Πομερανίας, ήταν επίσης παρών στη συνάντηση του Ιουλίου. Σύμφωνα πάντα με την έρευνα του ARD, έχει στενές διασυνδέσεις με ακροδεξιούς κύκλους και παρακολουθείται συνεχώς από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών MAD από το 2018, ως ύποπτος εξτρεμιστής. Μάλιστα, όντας και πρώην πρωταθλητής στο kickboxing, φέρεται να απείλησε να σκοτώσει υπαλλήλους της MAD.

Πάλι, σε έρευνα της εισαγγελίας του Ρόστοκ, έγινε έφοδος στο σπίτι του και κατασχέθηκαν διάφορα έγγραφα που δείχνουν ότι ετοιμαζόταν να διαπράξει βίαιες πράξεις “θέτοντας το κράτος σε κίνδυνο”. Αυτά αφορούσαν στη γνωστή “Ημέρα Χ” που έγινε γνωστή πριν λίγα χρόνια, ως ημέρα μαζικής φασιστικής επίθεσης για τη δολοφονία πολιτικών αντιπάλων και αξιωματούχων.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή του Μάτιας Ντ. είναι και ο τόπος όπου οργανώθηκαν μέλη του λεγόμενου Nordkreuz, οργάνωσης νεοναζιστικού χαρακτήρα και του Φίλιπ Σ. στρατιώτη των γερμανικών ειδικών δυνάμεων KSK. Ο τελευταίος βρέθηκε να έχει συγκεντρώσει μια μικρή πυριτιδαποθήκη με χιλιάδες πυρομαχικά, δύο κιλά πλαστικά εκρηκτικά και πλήθος αντικειμένων αναμνηστικών των Ναζί.

Πολλές από αυτές τις πληροφορίες και άλλες τόσες κατέθεσε στους δημοσιογράφους ο πρώην εργαζόμενος της Asgaard, Μπιλάλ Ζαχέρ, σημειώνοντας ότι ο εργοδότης του μιλούσε συχνά για την “Ημέρα Χ”. Συνάδελφός του επιβεβαίωσε τη μαρτυρία του, αλλά θέλησε να μείνει ανώνυμος καθώς φοβάται για τη ζωή του: «Ο Γκασμάν είναι απρόβλεπτος και επικίνδυνος», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ένα από τα ακόμη πιο “ενδιαφέροντα” στοιχεία που ανέφερε ο Ζαχέρ είναι ότι Γκασμάν θαυμάζει το έργο του διοικητή της Βέρμαχτ Κουρτ Στουντέντ, ο οποίος πρωτοστάτησε στις σφαγές που εκτέλεσαν οι Γερμανοί ως αντίποινα, στην Κάντανο και στο Κοντομαρί, στην Ελλάδα, κατά την Κατοχή.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.