Το Facebook απειλεί να μπλοκάρει τους Αυστραλούς από δημοσιογραφικό περιεχόμενο


Μετά την πρόταση νόμου στην Αυστραλία για την υποχρέωση του Facebook να πληρώνει για το δημοσιογραφικό περιεχόμενο που ανεβάζει στην πλατφόρμα του, ο διαδικτυακός κολοσσός απαντά με την απειλή, αν περάσει η νομοθεσία αυτή, να μπλοκάρει όλους τους Αυστραλούς από κάθε δημοσιογραφικό περιεχόμενο που αναρτάται στην πλατφόρμα του.

Η απειλή αυτή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία αντλούν αναγνωστικό κοινό μέσω του Facebook. Το προσωπικό περιεχόμενο δεν θα επηρεαστεί, ούτε θα επηρεαστεί το μοίρασμα δημοσιογραφικού περιεχομένου για τους χρήστες εκτός Αυστραλίας, τονίζει η διαδικτυακή πλατφόρμα.

Η πρόταση νόμου έχει τη στήριξη των μεγάλων δημοσιογραφικών οργανισμών στην Αυστραλία, καθώς εκτιμούν ότι το Facebook αλλά και η Google έχουν μεγάλα κέρδη από τις διαφημίσεις εκμεταλλευόμενο το δημοσιογραφικό περιεχόμενο που κοινοποιείται από τους χρήστες του.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της διαδικτυακής πλατφόρμας στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, Γουίλ Ίστον, είπε ότι ο αποκλεισμός αυτός «δεν είναι η πρώτη επιλογή, αλλά η τελευταία. Ωστόσο είναι η μοναδική για να προστατευθούμε από ένα παράλογο αποτέλεσμα, το οποίο μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει αρνητικά και τα αυστραλιανά ΜΜΕ».

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, Τζος Φρίντενμπεργκ, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα προχωρήσει και ότι η κυβέρνηση «δεν υποκύπτει σε απειλές».

Επίσης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και Προστασίας των Καταναλωτών της χώρας υποστήριξε ότι η απειλή του Facebook «έγινε σε λάθος χρόνο και είναι αποτέλεσμα παρεξήγησης». Μάλιστα ο πρόεδρός της κάλεσε να στο τραπέζι του διαλόγου τόσο τους κολοσσούς Facebook και Google, όσο και τα αυστραλιανά ΜΜΕ, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και να ρυθμιστεί το ζήτημα με «διαφάνεια και δίκαιο τρόπο».

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.