Κινέζικο μνημόνιο και για την βυθιζόμενη Τουρκία;

 


Γράφει ο Γιώργος Ηλιόπουλος

Οι επιπτώσεις του πολέμου τιμών της Σαουδικής Αραβίας στη διάρκεια του διμήνου Μαρτίου-Απριλίου σε συνδυασμό με την πανδημία, ωφελούν τελικά το Πεκίνο, που αξιοποιεί και την ρωσική ισχυρή παρουσία στο ημι-αυτόνομο κουρδικό Ιράκ, για να αυξήσει απότομα την επιρροή του στην επίμαχη ενεργειακά ζώνη.

Το έπαθλο για τους Κινέζους και τους Ρώσους στο Ιράκ φυσικά έχει τεράστια αξία, αν και πολλοί στον κλάδο της βιομηχανίας παραγωγής ενέργειας δεν αντιλαμβάνονται πως υποεκτιμάται και μάλιστα δραματικά. Τα επίσημα μεγέθη για τα ιρακινά αποθέματα αργού πετρελαίου κινούνται στα επίπεδα των 142,5 περίπου δισεκατ. βαρελιών (το 18% των αποθεμάτων της Μέσης Ανατολής και το 9% της υδρογείου), με την χώρα να αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του OPEC μετά την Σαουδική Αραβία.

Το μέσο κόστος άντλησης κινείται στα 2,15 δολ. ανά βαρέλι σύμφωνα με την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (International Energy Agency-IEA) και εκτιμάται ως απόλυτα ανταγωνιστικό έναντι του αντίστοιχου κόστους της Σαουδικής Αραβίας (3,00 δολ.), ενώ το ανάλογο κόστος του Ιράν κινείται ακόμα χαμηλότερα, στα 1,95 δολ. ανά βαρέλι. Ιράν και Ιράκ διαμορφώνουν το τελικό κόστος παραγωγής στα 9,09 δολ. και 10,57 δολ. αντίστοιχα ανά βαρέλι, δηλαδή συμπεριλαμβάνοντας δαπάνες κεφαλαίου, μεικτούς φόρους, κόστος διαχείρισης και έξοδα μεταφοράς.

Στον τομέα του φυσικού αερίου τα ιρακινά αποθέματα υπολογίζονται σε 135 τρισ. κυβικά μέτρα, φέροντας την χώρα στην δωδέκατη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και τα γνωστά της αποθέματα συνδέονται άμεσα χωροταξικά με τα ήδη αξιοποιούμενα κοιτάσματα αργού πετρελαίου.

Όμως παρά τις περιοδικές αυξήσεις των εκτιμώμενων συγκεκριμένων μεγεθών, που παραμένουν εξαιρετικά συντηρητικές σε αντιπαραβολή με ανάλογες των γειτονικών πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ένα μεγάλο μέρος του υπεδάφους του Ιράκ παραμένει ανεξερεύνητο, σε αντίθεση με τα ισχύοντα στις μεγάλες χώρες παραγωγής αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπου διεξάγονται εντατικές έρευνες.

232 δισ. βαρέλια

Τα στοιχεία της IEA για το Ιράκ προέρχονται κατά κύριο λόγο από την μεγάλη και ιδιαίτερα σημαντική αμερικανική Γεωλογική Έρευνα, που διεξάγεται κατά το 2000 (United States Geological Survey-USGS), συμπληρωμένα με δεδομένα από μεταγενέστερες αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων. Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση τα αξιοποιήσιμα αποθέματα αργού πετρελαίου και υγρών φυσικού αερίου φθάνουν τα 232 δισεκατομμύρια βαρέλια.

Σύμφωνα με ενδελεχή μελέτη του ομίλου PETROLOG, επιβεβαιώνεται σε αδρές γραμμές αυτή η εκτίμηση. Σημειώνουμε ότι ο όμιλο ασχολείται με παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στον τομέα της ενέργειας διεξάγοντας γεωτρήσεις, ανάλυση γεωλογικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ανάλυση και αξιολόγηση υγρών από τις γεωτρήσεις, γεωφυσικές έρευνες και μελέτες, σχεδίαση μηχανολογικού εξοπλισμού και διαχείριση έργων.

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.