Καραμπελιάς για Τουρκία: «Αστείες οι κινήσεις του ΝΑΤΟ - Συστηματικά νίπτει τας χείρας του»


Γράφει ο Γιώργος Καραμπελιάς

Με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ να ακολουθούν συστηματικά την πολιτική του Πόντιου Πιλάτου και της διγλωσσίας, η Τουρκία συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων έναντι της Ελλάδας η οποία όπως λέει στο Sputnik, ο συγγραφέας- αναλυτής, Γιώργος Καραμπελιάς, θα οδηγήσουν σε ένοπλη σύρραξη.
Τον δρόμο της συνέχισης των προκλήσεων που μοιραία θα οδηγήσουν «σε ένοπλη σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», θεωρεί ο συγγραφέας-αναλυτής και επικεφαλής του κινήματος «Άρδην» Γιώργος Καραμπελιάς, ότι έχει επιλέξει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών, για πρώτη φορά, διαρκεί τόσο πολλές ημέρες και όπως ανέφερε στο Sputnik ο κ. Καραμπελιάς, ο Ερντογάν «δεν έχει άλλο δρόμο παρά τη συνέχιση των προκλήσεων», ενώ διαβλέπει ότι η κορύφωση αυτών, θα γίνει όταν η Τουρκία θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, δηλαδή στις γεωτρήσεις, κάτι που, όπως λέει, «θα οδηγήσει σε ένοπλη σύρραξη».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του «Άρδην», οι όποιες κινήσεις της Τουρκίας συνδέονται και με τις εκλογές στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της χώρας η οικονομική κατάσταση «για πρώτη φορά πραγματικά είναι ιδιαίτερα προβληματική».
«Ο Ερντογάν έχει επενδύσει πάνω στο ζήτημα της επέκτασης στη Λιβύη, παρότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν πολύ καλά εκεί, όπου δοκίμασε να κάνει και πραξικόπημα ενάντια στον σύμμαχό του, τον Σάρατζ» επισημαίνει ο κ. Καραμπελιάς και προσθέτει: «Νομίζω ότι ο Ερντογάν δεν έχει άλλο δρόμο παρά τη συνέχεια των προκλήσεων ενάντια στην Ελλάδα που εάν φτάσουν -και νομίζω ότι θα το πάει κι εκεί- σε γεωτρήσεις, που είναι το επόμενο στάδιο, θα οδηγήσει σε ένοπλη σύρραξη».
Παράλληλα, όπως αναφέρει, η Ελλάδα παρότι για πολλά χρόνια άφησε τα πράγματα στα ελληνοτουρκικά να εξελίσσονται, πλέον «δεν μπορεί να υποχωρήσει, διότι διαφορετικά θα αποδεχθεί τη μεταβολή της σε τουρκικό προτεκτοράτο». Κατά συνέπεια, θεωρεί ότι «οδηγούμαστε σε μια συγκρουσιακή κατάσταση».
Διέξοδο στο πολυήμερο σκηνικό υψηλής έντασης μπορεί να συμβεί, σύμφωνα με τον κ. Καραμπελιά, μόνο «εάν υπάρξει έντονη επέμβαση από άλλες δυνάμεις» όπως, για παράδειγμα, από τη Γαλλία που έχει ανακοινώσει ότι στέλνει αεροπλανοφόρο της στην περιοχή. Ωστόσο, επισημαίνει ότι είναι άγνωστο σε «ποιο βαθμό θα εμπλακεί» η Γαλλία και αν μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας υπογραφεί αμυντική συμφωνία.
«Ίσως μια έντονη επέμβαση από άλλες δυνάμεις να έκανε την Τουρκία να προχωρήσει, σε αυτό που αφήνει να εννοηθεί ως πόρτα διαφυγής ο Τσαβούσογλου όταν λέει ότι, το Oruc Reis για τρεις μήνες θα κινηθεί σε όλη τη έκταση από την Αττάλεια μέχρι νότια της Κρήτης. Που σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα είναι εκτός ελληνικής ΑΟΖ και ελληνικής υφαλοκρηπίδας ώστε να μπορεί να ανοίξει διαδικασία συζήτησης» τονίζει, θεωρώντας ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι» με πιθανότερο ενδεχόμενο ωστόσο «τη σύγκρουση».

«Το ΝΑΤΟ συστηματικά νίπτει τα χείρας του»

Σε αυτήν την πρωτόγνωρη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εντύπωση έχει προκαλέσει η στάση που τηρούν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ.
«Είναι προφανές ότι το ΝΑΤΟ νίπτει τας χείρας του, όπως κάνει συστηματικά. Μέχρι τώρα βέβαια είχε ένα αβαντάζ γιατί υπολόγιζε ότι η Ελλάδα θα υποχωρήσει ως συνήθως. Όμως, επειδή η Τουρκία έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα επίπεδο από το οποίο δεν μπορεί να κάνει πίσω, το ΝΑΤΟ για πρώτη φορά βρίσκεται μπροστά στην πραγματικότητα, μιας πραγματικής σύγκρουσης και βλέπετε ότι κάνει κάποιες κινήσεις οι οποίες όμως είναι αστείες. Δεν υπάρχει περίπτωση να εμποδίσει την Τουρκία» αναφέρει ο κ. Καραμπελιάς.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ, θεωρεί ότι ακολουθούν την τακτική της διγλωσσίας κι ότι δεν είναι καν διατεθειμένες να αναλάβουν μια «πραγματική διαμεσολάβηση».
«Από τη μία το Στέιτ Ντιπάρμεντ που λέει τι κακοί που είναι οι Τούρκοι κι από την άλλη ο Τραμπ που λέει τι καλός που είναι ο φίλος μου ο Ερντογάν. Η Αμερική δεν δείχνει ότι είναι διατεθειμένη να αναλάβει κάποια πραγματική διαμεσολάβηση. Επομένως, το παιχνίδι παίζεται κυρίως στις μεσογειακές δυνάμεις της Ευρώπης και κατ΄εξοχήν με τη Γαλλία η οποία έχει πραγματικές αντιθέσεις [με την Τουρκία] και στη Λιβύη και στην Αφρική συνολικά, όπου η Τουρκία χρησιμοποιεί τον ισλαμισμό σ' όλη την περιοχή που έχει συμφέροντα η Γαλλία».
Τέλος, ο κ. Καραμπελιάς θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι «υποχρεωμένη να δείξει στον Ερντογάν ότι αυτή τη φορά θα έχει πραγματική σύγκρουση» κι ότι δεν πρέπει να υποχωρήσει και διερωτάται εάν ο Τούρκος Πρόεδρος προτίθεται να αναλάβει ένα τέτοιο κόστος.
«Οι συνέπειες μιας τέτοιας σύγκρουσης για την Τουρκία θα είναι πολύ αρνητικές. Αλλά δεν βλέπω ο Ερντογάν να έχει αφήσει άλλη διέξοδο στον εαυτό του. Επομένως νομίζω ότι θα πάμε για σύγκρουση» καταλήγει.
από sputniknews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.