Έρευνα: Ποιες προσωπικότητες παραβιάζουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού



 Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που μόλις δημοσιεύθηκε στη Βραζιλία, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που πάσχουν από κοινωνιοπαθητικές διαταραχές είναι πιθανότερο να μην συμμορφωθούν με τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Διερευνήθηκε η σχέση μεταξύ της ύπαρξης αντικοινωνικών χαρακτηριστικών και της συμμόρφωσης με τα μέτρα κατά του Covid-19.

Χρησιμοποιήθηκε δείγμα 1.578 ενηλίκων, ηλικίας μεταξύ 18 και 73 ετών. Το πείραμα έλαβε χώρα μεταξύ 21 Μαΐου και 29 Ιουνίου. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ένα τεστ, κατά το οποίο μελετήθηκε τi συμβάλει, ή τi εμποδίζει την προσαρμογή στα μέτρα. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν ψυχιατρικές εκτιμήσεις σχετικά με το τi είναι αυτό που προκαλεί μία σχετική απάθεια στην κατάσταση της πανδημίας.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "Personality and Individual Differences". Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι προσωπικότητες όσων διέπονται από χαρακτηριστικά, όπως εχθρότητα, αντικοινωνικότητα, καχυποψία, παρορμητικότητα, ανευθυνότητα, χειραγώγηση και ανάληψη περιττών ρίσκων, τείνουν να σέβονται λιγότερο τα μέτρα περιορισμού του Covid-19, όπως η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών και η κοινωνική απόσταση.

Αντιθέτως, εκείνοι που κατέχουν υψηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης τείνουν να συμμορφώνονται περισσότερο με τα μέτρα. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα τα χαμηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης και τα υψηλότερα επίπεδα αναισθησίας, παραπλανητικότητας και ανάληψης κινδύνων, σχετίζονται άμεσα με τη χαμηλότερη συμμόρφωση με τα μέτρα, κατέληξαν οι επικεφαλής της μελέτης.

Πληθαίνουν οι αρνητές

Αυτά τα χαρακτηριστικά εξηγούν, τουλάχιστον εν μέρει, τον λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην τηρούν τα μέτρα περιορισμού, ακόμη και με αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων. «Το να εκθέτει κάποιος τον εαυτό του και τους συμπολίτες του σε κίνδυνο, ακόμα και όταν αυτός μπορεί να αποφευχθεί, είναι ένα τυπικό χαρακτηριστικό ατόμων με αντικοινωνικές τάσεις και με χαμηλά επίπεδα ενσυναίσθησης».

Η μελέτη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς παγκοσμίως εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν συλληφθεί, ή αναγκαστεί να πληρώσουν πρόστιμα, επειδή παραβίασαν τα μέτρα που έχουν υιοθετήσει οι κυβερνήσεις, προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού. Την εμφάνισή τους, μάλιστα, έχουν κάνει και κινήματα κατά της χρήσης μάσκας.

Οι διάφορες θεωρίες συνωμοσίας έκαναν την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα, ενώ ασκήθηκαν ήδη ποινικές διώξεις. Σε χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ισπανία πολίτες αρνούνται να κάνουν το τεστ, θεωρώντας ότι πρόκειται για μία παγκόσμια πλάνη που έχει ως στόχο να τους θέσει σε κάποιου είδους έλεγχο και παρακολούθηση. Είναι αξιοσημείωτο ότι με την εξάπλωση του κορονοϊού, η απήχηση αυτών των θεωριών, αντί να συρρικνώνεται, μάλλον μεγαλώνει.

από slpress


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.