Ο Μπάνον και η διεθνής της ακροδεξιάς



 Γράφει ο Μωυσής Λίτσης

Η πρόσφατη σύλληψη του πρώην συμβούλου του Αμερικανού προέδρου Στιβ Μπάνον αποτελεί σοβαρό πλήγμα τόσο στην προσπάθεια επανεκλογής του Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου, όσο και σε αυτήν της δημιουργίας μιας «μαύρης διεθνούς» της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.
Ο πρώην διευθυντής της εκστρατείας του Ντόναλντ Τράμπ, Στιβ Μπάνον, συνελήφθη την προηγούμενη Πέμπτη για τον φερόμενο ρόλο του στη μείωση των δωρεών από τη διαδικτυακή εκστρατεία («We Build the Wall»), συγκέντρωσης χρημάτων για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα της πολιτικής του Τραμπ.

Ο Μπάνον ήταν «δεξί χέρι» του Τραμπ τους πρώτους μήνες της προεδρίας του και «ιδεολογικός μέντορας» της νέας άκρας δεξιάς που αναδύθηκε στις ΗΠΑ, με τις εκλογές του 2016. Πρώην στέλεχος της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs και παραγωγός του Χόλιγουντ, ήταν από τους συνιδρυτές το 2007 του ακροδεξιού ιστότοπου Breibart News, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί το 2016 ως «πλατφόρμα της εναλλακτικής δεξιάς (alt-right)». Τo κίνημα της εναλλακτικής δεξιάς «alt-right» έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση του Τραμπ, αρχικά στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και κατόπιν στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Είχε ως βασικές του ιδεολογικές αναφορές τον λευκό εθνικισμό, τον αντισημιτισμό, την ισλαμοφοβία και την αντιμεταναστευτική ρητορική, προβάλλοντας νεοφασιστικές και νεοναζιστικές απόψεις. Ο Μπάνον, ως σύμβουλος του Τραμπ, ήταν ο ιθύνων νους στην υιοθέτηση της απαγόρευσης να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ μουσουλμάνοι από επτά χώρες. Εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο μετά τα επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια τον Αύγουστο του 2017, όταν η αντιρατσίστρια διαδηλώτρια Χέδερ Χέιερ έχασε τη ζωή της από έναν 21χρονο νεοναζί, ο οποίος την παρέσυρε με το αυτοκίνητό του στη διάρκεια αντιδιαδήλωσης ακροδεξιών οπαδών. Η δήλωση μάλιστα «ίσων αποστάσεων» που έκανε τότε ο Αμερικανός πρόεδρος, λέγοντας πως υπάρχουν «υπέροχοι άνθρωποι και στις δύο πλευρές», θεωρείται έμπνευση του Μπάνον.

Η απομάκρυνσή του από τον Λευκό Οίκο δεν σταμάτησε ωστόσο τις φιλοδοξίες του να δημιουργήσει «μαύρη διεθνή», έχοντας στενές επαφές με την ευρωπαϊκή ακροδεξιά. Φερόταν μάλιστα να έχει επαφές και με εκπροσώπους στην Ελλάδα.

Η σύλληψή του για οικονομικό σκάνδαλο δείχνει τον κυνισμό που χαρακτηρίζει «εναλλακτικούς» όπως ο Στιβ Μπάνον, που δεν δίστασε να βάλει χέρι στο... μέλι των δωρητών, που ήθελαν να... προστατεύσουν τις ΗΠΑ από την «εισβολή» των απόκληρων της Λατ. Αμερικής.

από metopotouoxi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.