Μακρύς ακόμη ο δρόμος για το εμβόλιο


Του Μωυσή Λίτση

Ελπίδες δημιουργεί η χθεσινή δημοσιοποίηση των πρώτων κλινικών δοκιμών σε εθελοντές του πιθανού εμβολίου κατά του Covid-19, από τη φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το πειραματικό εμβόλιο με την ονομασία AZD 1222 αποδείχθηκε ασφαλές και δημιούργησε αντισώματα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν μέσω της ιατρικής επιθεώρησης Lancet.

Ο δρόμος, ωστόσο, προς την ολοκλήρωση του εμβολίου παραμένει μακρύς. Όπως ανέφερε ο βασικός συγγραφέας της μελέτης Άντριου Πόλαρντ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, «χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα πριν επιβεβαιώσουμε ότι το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά κατά του SARS-CoV2 και για πόσο χρονικό διάστημα η όποια προστασία διαρκεί».

Ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, με αφορμή την ανακοίνωση νωρίτερα χθες δύο νέων συμφωνιών για την εξασφάλιση 90 εκατ. δόσεων από πιθανά εμβόλια κατά του Covid-19 -ενός από τη συμμαχία των εταιρειών Pfizer και BioNTech και ενός από τον γαλλικό όμιλο Valneva, ενώ η βρετανική κυβέρνηση είχε πρόσφατα υπογράψει συμφωνία και με την AstraZeneca για την παραγωγή 100 εκατ. δόσεων του πιθανού της εμβολίου-, δήλωσε πως δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι θα έχει βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο έως το τέλος του έτους.

Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας φαίνεται να εξελίσσεται μέχρι στιγμής σε μοναδική δυνατότητα πρόληψης για την αποτροπή ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας και ενός ενδεχόμενου νέου καθολικού lockdown. Στη Γαλλία από χθες είναι η υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλα τα καταστήματα, τράπεζες, κλειστές αγορές ή οποιοδήποτε άλλο κλειστό δημόσιο χώρο. Ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί και στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Στη χώρα μας, ως γνωστόν, έχει επίσης γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σουπερμάρκετ. Άβολο, αλλά αναγκαίο μέτρο.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για μια δριμεία επανάκαμψη της πανδημίας φαίνεται να είναι ωστόσο η χαλάρωση, αλλά και οι παλινωδίες των απανταχού κυβερνώντων.

Την ώρα που απαγορεύονται στη χώρα μας τα πανηγύρια, χιλιάδες άτομα συνωστίζονται για να γιορτάσουν το πρωτάθλημα του Ολυμπιακού. Τα πάρτι σε παραλίες της Αττικής δίνουν και παίρνουν, με τις αρχές να δηλώνουν αδυναμία παρέμβασης, λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων...

Αλλά ακόμη και όταν βρεθεί το εμβόλιο, παραμένει το ερώτημα: Ποιες χώρες θα ωφεληθούν πρώτες και με ποιο κόστος, με παλαιότερες εμπειρίες να μην αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για το τι μέλλει γενέσθαι με τους φτωχούς αυτού του κόσμου.

από naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.