Χιροσίμα: 75 χρόνια από την πυρηνική βόμβα που σκόρπισε τον όλεθρο


Συμπληρώνονται 75 χρόνια σήμερα από την ημέρα που θα άλλαζε για πάντα την ιστορία της ανθρωπότητας. Το ημερολόγιο έγραφε 6 Αυγούστου 1945 από τότε που οι ΗΠΑ έριξαν την πρώτη πυρηνική βόμβα στην πόλη της Χιροσίμα, την οποία τρεις ημέρες αργότερα ακολούθησε η δεύτερη και τελευταία στην πόλη Ναγκασάκι, με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, κτίρια και η πολεμική δεινότητα της Ιαπωνίας να αφανιστούν.

Στις 8:15 της 6ης Αυγούστου (23:15 GMT της 5ης) εκείνου του έτους, το αμερικανικό μαχητικό τύπου Β-29 «Enola Gay» (από το όνομα της μητέρας του κυβερνήτη του) έριξε βόμβα τύπου ουρανίου- 235, η οποία είχε λάβει το προσωνύμιο «Little Boy» («Αγοράκι»). Ωστόσο, παρά τα χαριτωμένα ονόματα, αυτό που προκάλεσαν, ήταν μια φρικαλεότητα που ο πλανήτης δεν είχε ξαναβιώσει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών, περίπου 70.000 άνθρωποι από έναν πληθυσμό 350.000 κατοίκων έχασαν εκείνη τη στιγμή τη ζωή του, ενώ άλλες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για διπλάσιο αριθμό (140.000). Χιλιάδες άλλοι άφησαν στη συνέχεια την τελευταία τους πνοή, καθώς υπέκυψαν στα τραύματά τους ή από ασθένειες που εμφάνισαν λόγω της ραδιενέργειας.

Παρά τα όσα φρικτά συνέβησαν, οι ΗΠΑ έριξαν μια ακόμη πυρηνική βόμβα (την τελευταία μέχρι σήμερα εναντίον ανθρώπων και μάλιστα αμάχων) στο Ναγκασάκι.Η βόμβα αυτή ήταν άλλου τύπου, χρησιμοποιούσε ως σχάσιμο υλικό το πλουτώνιο και είχε λάβει το προσωνύμιο «Fat Man» («Χοντρός»). Πάνω από 75.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου και ο ουρανός καλύφθηκε από ένα σύννεφο καπνού σαν μανιτάρι που έφθασε τα 9.000 μέτρα ύψος.

Διαβάστε την συνέχεια στο newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.