Εργαζόμενοι καταγγέλλουν «φωτογραφική» διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης για Mc Arthur Glen - Smart Park και λειτουργία 7 μέρες τη βδομάδα


Για ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, κάνει λόγο η συνδικαλιστική παράταξη Ενεργοί Εργαζόμενοι Ιδιωτικού Τομέα που συμμετέχει και στη ΓΣΕΕ, στηλιτεύοντας «φωτογραφική» διάταξη του υπουργού Ανάπτυξης, που επιτρέπει στο εκπτωτικό χωριό Mc Arthur Glen και το Smart Park στα Σπάτα να λειτουργούν 7 ημέρες την εβδομάδα!

Πρόκειται για νέα τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ «Κύρωση α) της από 13.4.2020 Π.Ν.Π. "Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις" με την οποία: α) Προστίθεται στις περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, κατά την περίοδο από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, εκτός από την δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου και η περιοχή που βρίσκεται στο Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού - Άγιος Δημήτριος-Πύργος στον δήμο Σπάτων της Περιφέρειας Αττικής.
Όπως εκτιμούν οι Ενεργοί Εργαζόμενοι, σκοπίμως, η διάταξη αναφέρεται στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να παρακαμφθεί ο σκόπελος του ΣτΕ, που είχε αποφανθεί ότι δεν μπορεί ένα μεμονωμένο κατάστημα να ενταχθεί στο καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (όπου είχε προσφύγει η εταιρία Mc Arthur Glen Ελλάς) αποφάσισε ότι τα εμπορικά καταστήματα στο εκπτωτικό χωριό των Σπάτων δεν πρέπει να λειτουργούν τις Κυριακές. Η απόφαση αυτή, μάλιστα, βασίστηκε στο σκεπτικό ότι η εν λόγω εταιρία:
1) επιδιώκει την επαύξηση του κέρδους των επιχειρήσεων, δηλαδή σκοπό μη θεμιτό, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 100/2017 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που είχε ταχθεί κατά της λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές,
2) μετατρέπει την εξαίρεση σε κανόνα, εάν συνυπολογιστούν και οι Κυριακές της περιόδου Νοεμβρίου – Απριλίου κατά τις οποίες επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων, και
3) αντίκειται στη συνταγματική Αρχή της αναλογικότητας, καθώς ο υπουργός έχει μόνο την εξουσία να καθορίζει τα τοπικά όρια λειτουργίας των καταστημάτων και όχι τις κατηγορίες των καταστημάτων των οποίων επιτρέπεται η λειτουργία, σε συνδυασμό με τη ζήτηση που προκαλεί η τουριστική κίνηση».
Το εκπτωτικό χωριό προσελκύει μεγάλη καταναλωτική κίνηση από πολλά σημεία της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι η λειτουργία του τις Κυριακές αλλάζει τους όρους της αγοράς, καθώς θα πλήξει σημαντικά τα μικρότερα καταστήματα, και ειδικά όσα δεν έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν παράλληλα.
Για τους εργαζομένους το πλήγμα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς θα χάσουν και την προβλεπόμενη αργία, ενώ είναι αμφίβολο αν θα αυξηθούν αντίστοιχα οι αποδοχές τους.
Το ερώτημα είναι αν μετά το "θόρυβο" που έχει προκληθεί, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης θα αποσύρει τελικά την συγκεκριμένη τροπολογία.
από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.