Μονόδρομος το «κλείδωμα»: Τι μέτρησε για το lockdown που αποφάσισε ο Μητσοτάκης


Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης

Το απόγευμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός πάτησε το κουμπί του lockdown κατά τη διάρκεια ενός ακόμα μηνύματος για την υγειονομική κρίση που έφερε ο κορωνοϊός. «Το μεγαλύτερο όπλο κατά του αόρατου εχθρού είναι η προσωπική μας συμπεριφορά» είπε ο Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο, για δεύτερη φορά, για πόλεμο εναντίον ενός αόρατου εχθρού.

Οι συνεπείς αναγνώστες του «Ποντικιού» θα θυμούνται το πρωτοσέλιδο της περασμένης εβδομάδας που προειδοποιούσε για την εξέλιξη αυτή, καθώς οι σχετικές εισηγήσεις και ο σχεδιασμός βρίσκονταν επάνω στο πρωθυπουργικό γραφείο. Το Μαξίμου και ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι έλαβαν πολύ σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις και προειδοποιήσεις για το «Μένουμε σπίτι», μερίδα πολιτών δεν υπάκουσε.
Στην απόφαση που έλαβε ο Μητσοτάκης καταλυτικά μέτρησε ο φόβος για μεγάλη έξαρση κρουσμάτων το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τα δεδομένα των ειδικών, και η συνακόλουθη ισχυρή πίεση που θα δεχθεί το σύστημα Υγείας.
Όλα δείχνουν ότι στις μέρες που μεσολάβησαν από τα δυο μηνύματα του πρωθυπουργού δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος ώστε η κοινωνία να καταλάβει ότι η απόφαση για περιορισμό της κυκλοφορίας αποτελεί μονόδρομο. Δόθηκε χρόνος, δηλαδή, να είναι μια απόφαση που δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις και απειθαρχία ενώ πλέον έχουν περιοριστεί σημαντικά οι μετακινήσεις.
«Έρχονται δύσκολες στιγμές»
«Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης δημοκρατικής πολιτείας. Που, όμως, πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, σε μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός το απόγευμα της Κυριακής.
Ο Μητσοτάκης τόνισε πως το κράτος οφείλει κατά το Σύνταγμα να «μεριμνά για την υγεία των πολιτών» και να παρεμβαίνει όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία.
«Και όταν η ευθύνη του ενός αποδεικνύεται ελλειμματική, τότε θα πρέπει να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Στο όνομα του συλλογικού καλού, λοιπόν, προχωρώ στη σημερινή απόφαση: Για να προστατέψω την υγεία μας και όλα όσα πετύχαμε μέχρι τώρα σε αυτό τον τομέα. Έχω ήδη ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για την απόφασή μου» είπε ο πρωθυπουργός.
Εξηγώντας στους πολίτες την απόφαση που έλαβε, ο Μητσοτάκης επικαλέστηκε την τραγωδία που συντελείται στην Ιταλία. «Και η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη παντού στον κόσμο. Έχω χρέος, λοιπόν, να μην επιτρέψω να υποστεί μια τέτοια δοκιμασία και η χώρα μας. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί. Δική μου επιλογή είναι μόνο μία: Η ζωή και η υγεία των Ελλήνων» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Ευχαριστώ τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που κατάλαβαν την απειλή και μένουν στο σπίτι. Ερημώνοντας δρόμους και πλατείες, εξορίζουμε τον κίνδυνο. Και μένοντας στις εστίες μας, τις μετατρέπουμε σε οχυρά ζωής. Δεν θα αφήσω, ωστόσο, μερικούς επιπόλαιους να υπονομεύσουν την ασφάλεια των πολλών. Γιατί οι λίγοι ανεύθυνοι μπορούν να βλάψουν χιλιάδες υπεύθυνους. Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό. Αυτόν τον στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας» σημείωσε χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.
Για το ότι θα ζήσουμε για καιρό σε συνθήκες πολέμου είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ο Τάκης Θεοδωρικάκος. «Θα ζήσουμε μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνθήκες που μπορεί να χαρακτηριστούν πολεμικές και για τον λόγο αυτόν πρέπει όλοι να κινηθούμε με ενότητα, αλληλεγγύη και πειθαρχία» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών σε τηλεοπτική του συνέντευξη (Open). Μάλιστα ο Θεοδωρικάκος, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με τους περιφερειάρχες και το προεδρείο της ΚΕΔΕ, υποστήριξε ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η πατρίδα μας από τη μεταπολίτευση και μετά».
«Το κράτος είναι εδώ»
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητσοτάκης στο μήνυμά του υπενθύμισε πως η κυβέρνηση «βρίσκεται εδώ» από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισης του κορωνοϊού σε όλα τα επίπεδα, κάνοντας μάλιστα μια ειδική αναφορά στο τι συμβαίνει την ίδια στιγμή στον Έβρο.
«Από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση ενημέρωσε τους πολίτες με ειλικρίνεια. Οργάνωσε κατάλληλα τις ιατρικές δομές της χώρας, προχωρώντας σε προσλήψεις πρόσθετου νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και σε προμήθειες δυσεύρετου ιατρικού εξοπλισμού. Αναδιάταξε τις υπηρεσίες του Δημοσίου» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Και, μέσα σε λίγες ημέρες, ανακοίνωσε τρεις δέσμες γενναίων μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Όλα αυτά, κρατώντας – παράλληλα – απόρθητα τα σύνορά μας και τα σύνορα της Ευρώπης. Το κράτος, συνεπώς, απέδειξε ότι ήταν και είναι παρόν παντού».
«Δυναμικό σχέδιο»
Ερωτώμενη πάντως σχετικά για την επιμήκυνση της περιόδου απαγόρευσης της κυκλοφορίας και αν αναλαμβάνει ρόλο ο στρατός, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απάντησε:
«Βιάζεστε να φτάσουμε στο επόμενο στάδιο, ενώ βρισκόμαστε στην πρώτη ημέρα εφαρμογής του αυστηρού περιορισμού κυκλοφορίας και μετακινήσεων. Θα γίνω κουραστική επαναλαμβάνοντας ότι όλα κρίνονται και από τη συμπεριφορά των πολιτών. Η πλειοψηφία έχει δείξει υπεύθυνη στάση. Θα επαναλάβω όμως ότι το σχέδιο είναι δυναμικό και εξελίσσεται ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών, των επιστημόνων και κλιμακώνεται αναλόγως».
Η ίδια, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ανακοίνωσε τον προσωρινό περιορισμό μέχρι τις 15 Απριλίου της προσγείωσης αεροσκαφών προερχόμενων από την Τουρκία, καθώς και των θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων με τη χώρα αυτή. Επιπλέον, απαγορεύεται η είσοδος στην ελληνική επικράτεια προσώπων από την Τουρκία, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού.
Για τους ίδιους λόγους ανακοίνωσε ότι περιορίζεται μέχρι τις 15 Απριλίου η προσγείωση αεροσκαφών που προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι σήμερα Τρίτη στις 11.00 το πρωί έχει προγραμματιστεί να συνέλθει, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Υπουργικό Συμβούλιο, με βασικό θέμα στην ατζέντα να αποτελεί η αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Τις βασικές εισηγήσεις θα κάνουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Νίκος Χαρδαλιάς.
Ερωτήματα
Προηγήθηκε το Σάββατο η καθιερωμένη ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα για την αύξηση των κρουσμάτων, με δάκρυα για τις μανάδες, τους πατεράδες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες που πρέπει να προστατεύσουμε.
Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουμε μάθει με απόλυτους αριθμούς πόσοι ήταν εκείνοι που έφυγαν για τα χωριά τους το σαββατοκύριακο (για «κομβόι Ι.Χ. στα διόδια των εθνικών οδών» αρκέστηκε να μιλήσει το Σάββατο ο Νίκος Χαρδαλιάς) ή σε ποιες παραλίες παρατηρήθηκε συνωστισμός.
«Το κράτος είναι εδώ» διαβεβαίωσε ο Μητσοτάκης, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές ποιες είναι οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, πόσο θα αντέξει η αγορά με τα λουκέτα, ποιο είναι το επίπεδο αντοχής του ΕΣΥ, ή ακόμα - ακόμα ποια είναι η εικόνα από τα σύνορα (όπου αναγκαστικά συνωστίζονται οι δυνάμεις ασφαλείας) ή από τα ΚΥΤ και τα κλειστά κέντρα με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Αυτά είναι... μικρά ερωτήματα για ένα lockdown που θα διαρκέσει πολλές περισσότερες από τις 14 ημέρες που αρχικά ανακοινώθηκαν, κάτι που αυτομάτως σημαίνει (χωρίς φυσικά να έχει ακόμα ανακοινωθεί) ότι οι μαθητές δεν θα επιστρέψουν σύντομα στα θρανία, ενώ είναι άγνωστο ακόμα τι θα γίνει με τις πανελλαδικές εξετάσεις και τις αναπληρώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πέρα από τα πραγματικά προβλήματα με τον κορωνοϊό, όπου ο στόχος είναι σαφώς το πώς θα υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες στον πληθυσμό, το παράδειγμα της Ιταλίας είναι ένα σενάριο τρόμου. Οι πολίτες καλούνται να ζήσουν περιορισμένοι και μέσα στην αβεβαιότητα επειδή κάποιοι δεν ήταν καλοί πολίτες, αλλά το κράτος είναι καλό και λειτουργεί άψογα.
από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.