Ο δήμιος που εγκαινίασε τη χρήση της ηλεκτρικής καρέκλας με τον πιο μακάβριο τρόπο


Ο ανθρώπινος πολιτισμός προόδευσε και είπε κάποια στιγμή να απαλλαγεί από τις βάρβαρες μεθόδους εκτέλεσης του παρελθόντος.

Ο απαγχονισμός θα έδινε έτσι τη θέση του στην κοσμοϊστορική ανακάλυψη του ηλεκτρισμού, η οποία επιστρατεύτηκε ήδη από τις πρώτες στιγμές της για να κάνει ανθρωπιστικότερη τη θανατική ποινή.


Η Ιστορία δεν έχει κατασταλάξει ακόμα για το ποιος εφηύρε την ηλεκτρική καρέκλα. Μια δημοφιλής θεωρία θέλει τους μηχανικούς του Τόμας Έντισον να τη σκαρφίζονται στο πλαίσιο των τόσων τρελών πειραμάτων που έκαναν για να αποδείξουν ότι το εναλλασσόμενο ρεύμα ήταν απείρως πιο επικίνδυνο από το σταθερό του εργοδότη τους.

Μια άλλη θεωρία θέλει έναν αμερικανό οδοντίατρο να καταλήγει στην πατέντα το 1881, μια υπόθεση που φαίνεται να έχει ισχυρότερα ερείσματα στην πραγματικότητα. Έπειτα από 9 χρόνια βελτιωτικών τροποποιήσεων, η πολιτεία υιοθέτησε την ηλεκτρική καρέκλα ως τρόπο θανάτωσης. Όπως κι αν ήταν πάντως, ήταν ο δήμιος Έντουιν Ντέιβις αυτός που θα τη δοκίμαζε πάνω σε κάποιον, μιας και ήταν επισήμως ο πρώτος «κρατικός ηλεκτρολόγος» της Νέας Υόρκης.

Το πρώτο θύμα της φονικής καρέκλας ήταν ο φονιάς Γουίλιαμ Κέμλερ, που είχε κατακρεουργήσει την ερωμένη του το 1889. Οι δικηγόροι του προσπάθησαν μάλιστα να αποδείξουν στο δικαστήριο πως η ηλεκτρική καρέκλα ήταν «μια βάρβαρη και ασυνήθιστη τιμωρία», δεν τους πέρασε όμως. Κι έτσι στις 6 Αυγούστου 1890 στις φυλακές του Όμπερν της Νέας Υόρκης ο Κέμλερ θα γινόταν ο πρώτος που θα καθόταν στην περιβόητη εφεύρεση.

Διαβάστε την συνέχεια στο newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.