"Το παγώνι" - Ένα λεύκωμα έργο τέχνης μέσα στην Κατοχή


Γράφει ο Δημήτρης Παυλόπουλος

Στον ορυμαγδό των χριστουγεννιάτικων και πρωτοχρονιάτικων δώρων της ψηφιακής εποχής, το να θυμάται κανείς λευκώματα που το κείμενό τους το υπογράφει λογοτέχνης, ενώ το εικονογραφούν με έγχρωμες ξυλογραφίες μαστορικά χέρια, μοιάζει τελείως ρομαντική υπόθεση.
Τέτοιο είναι το λεύκωμα "Το Παγώνι", που τυπώθηκε στην Αθήνα το 1942 και το 1943 σε δύο μεγέθη: το ένα σε μεγάλο σχήμα (41,5×33 εκ.) και σε ειδικό χαρτί, σε 150 αριθμημένα αντίτυπα, και το άλλο σε μικρότερο σχήμα (30×24,5 εκ.), για παιδιά. Σκοπός ήταν να το χαρούν μαζί μεγάλοι και μικροί, βεβαιώνοντας στην Ελλάδα την παιδαγωγική αξία της Τέχνης.

Το κείμενο του λευκώματος, τη διδακτική ιστορία του λαμπρού παγωνιού που, εξαιτίας της αλαζονικής συμπεριφοράς του προς τους γείτονές του στην αυλή εξοχικού σπιτιού, απέμεινε στο τέλος καταμόναχο, το έχει γράψει ο ποιητής, πεζογράφος, σκιτσογράφος, ζωγράφος, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης, καθηγητής της Αισθητικής και της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και τεχνοκρίτης Ζαχαρίας Λ. Παπαντωνίου (1877-1940).

Δάσκαλος και μαθητές

Τις εικόνες του λευκώματος, χαραγμένες σε 69 ξύλινες πλάκες, κομμένες εγκάρσια από θαμνώδες ξύλο, σε τετραγωνισμένες φέτες, κολλημένες, με τη μέθοδο της ξυλογραφίας σε όρθιο ξύλο, για να τυπωθούν 23 τρίχρωμες ξυλογραφίες, τις χάραζε επί τριάμισι χρόνια, από το 1939 έως το 1942, ο δάσκαλος του Εργαστηρίου Χαρακτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) Γιάννης Κεφαλληνός (1894-1957).
Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.