Κι όμως, οι τουρκικοί χάρτες, ελλείψει ελληνικών, δημιουργούν τετελεσμένο


Γράφει ο Καρυώτης Θεόδωρος

Εάν τελικά πάμε στη Χάγη οι δικαστές θα ζητήσουν από την Τουρκία και την Ελλάδα να δείξουν τους χάρτες που θα φαίνονται τα όρια των θαλασσίων ζωνών τους. Η Άγκυρα θα δείξει τους πολυάριθμους τουρκικούς χάρτες που έχει δημοσιεύσει από το 1974 και εμείς θα δείξουμε τον μοναδικό χάρτη που έχουμε δημοσιεύσει το 2011!
Από την ημέρα που ψηφίσθηκε το Δίκαιο της Θάλασσας, το 1982, η Ελλάδα έχει παρουσιάσει έναν μόνο επίσημο χάρτη που να δείχνει τα θαλάσσια σύνορά μας. Και αυτός δείχνει μόνο θαλάσσια σύνορά μας στην Δύση και όχι στην Ανατολή!

Ο μόνος τρόπος να δείξει ένα κράτος τα θαλάσσια σύνορά του είναι με χάρτες και γεωγραφικές συντεταγμένες. Οι Τούρκοι πανικόβλητοι με την εξέλιξη του Δίκαιου της Θάλασσας (UNCLOS), για 38 συναπτά έτη παρουσιάζουν διάφορους παράνομους χάρτες για να δείξουν πόσο μεγάλη είναι η ΑΟΖ τους. Βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια δεν μιλούσαν ποτέ για ΑΟΖ αλλά μόνο για υφαλοκρηπίδα και οι χάρτες τους πάντα αναφέρονται στην υφαλοκρηπίδα. Αυτή η θέση τους άλλαξε το 2018 όταν άρχισαν να μιλούν για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Λιβύη.
Η Τουρκία από το 1974 χρησιμοποιεί χάρτες που δείχνουν τις απαιτήσεις της στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο επόμενος χάρτης, το 1974, ήταν ο πρώτος χάρτης που δημοσίευσαν οι Τούρκοι όταν η Χούντα, που κυβερνούσε την Ελλάδα το 1973, ανακοίνωσε ότι βρήκαμε τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στο Βόρειο Αιγαίο.
Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.