Οι συμμαχίες στη Μεσόγειο έχουν "ξεκαθαρίσει"


Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο καλωσορίστηκε η υπογραφή της συμφωνίας για κατασκευή του αγωγού EastMed που θα ενώνει ενεργειακά το Ισραήλ με την Ευρώπη με τη βοήθεια της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας, τριών χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσοι φωνάζουν είναι επειδή δεν γνωρίζουν -ή καλύτερα- δεν τους ενδιαφέρουν τα οφέλη για τις δύο χώρες. Άλλους τους έχει πιάσει ο …πόνος για την Τουρκία, άλλοι είναι βυθισμένοι στις ιδεολοψίες τους και άλλοι γράφουν για να δηλώσουν την ανυπαρξία τους. Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι όσοι διαφωνούν στο θέμα του αγωγού ταυτίζονται με την κατοχική δύναμη και τον Ταγίπ Ερντογάν. Να τον χαίρονται… Και να τους χαίρεται ο Σουλτάνος…
Η περασμένη Πέμπτη 2 Ιανουαρίου θα αποδειχθεί μία ιστορική μέρα για τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό το τεράστιο έργο, καθώς η κατασκευή του θα συνδυαστεί και με συμφωνία για την ασφάλεια του. Η Τουρκία, εάν δεν βρεθεί μέχρι τότε τρόπος συμμόρφωσής της με το Διεθνές Δίκαιο, θα μπορούσε να εκτροχιάσει το έργο με μία επιθετική ενέργειά της, που σημαίνει πως θα προκαλέσει στρατιωτικά το Ισραήλ, την Αθήνα και τη Λευκωσία.
Και εδώ τίθεται το βασικό ερώτημα: Πως θα εξασφαλιστεί η προστασία αρχικά των εργασιών κατασκευής και στη συνέχεια αυτός καθ’ αυτός ο αγωγός; Μου έλεγε ένα στέλεχος πετρελαϊκής εταιρείας, υπό καθεστώς ανωνυμίας, ότι όπου υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υπάρχει και στρατός. Η συγκεκριμένη εταιρεία, διατηρεί δικές της ομάδες προστασίες από βετεράνους των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών, που δέχονται υποστήριξη από το Πεντάγωνο, εάν απαιτηθεί.
Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal, μέσω slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.