Θα τιμωρηθεί τελικά ο Ταγίπ Ερντογάν;


Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου


Τι συμβαίνει με την Τουρκία και την Αμερική; Όντως ο Ταγίπ Ερντογάν εκβιάζει τον Ντόναλντ Τραμπ; Πολλά παρόμοια ερωτήματα φτάνουν καθημερινά από τους αναγνώστες μας, οι οποίοι αγανακτισμένοι με την απαράδεκτη συμπεριφορά του προέδρου της Αμερικής, δείχνουν να βρίσκονται σε μία απόγνωση.
Διότι βλέπουν τις πραγματικές απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου χωρίς οι σύμμαχοι Αμερικανοί και οι εταίροι Ευρωπαίοι να κουνούν το μικρό τους δακτυλάκι. Η κατάσταση, πλέον, καθίσταται επικίνδυνη. Έχουν δίκιο να είναι θυμωμένοι.


Τόσο και ακόμα πιο πολύ είμαστε και εμείς οργισμένοι, που ζούμε αυτή την ερμαφρόδιτη κατάσταση, αλλά και χιλιάδες ομογενείς που τον ψήφισαν και εξαπατήθηκαν από τον κ. Τραμπ. Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έχουν βαρεθεί να διαβάζουν στις ειδήσεις για το ρωσικό σύστημα S-400, που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία. Πρόκειται για μία αντιαμερικανική και αντι-νατοϊκή πράξη για την οποία δεν τιμωρήθηκε η κατοχική δύναμη. Οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα αγόραζε ρωσικά συστήματα θα είχε δεχθεί την οργή της Αμερικής. Δεν τους αδικώ που διαμαρτύρονται.
Το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με επίσημες και δημόσιες ανακοινώσεις τους μας είχαν προδιαθέσει ότι η παραλαβή των S-400 από την Τουρκία σήμανε σκληρές κυρώσεις στο πλαίσιο του γνωστού νόμου CAATSA. Ο Ταγίπ Ερντογάν, που καθημερινά σχεδόν κάνει πλάκα στους Αμερικανούς, διέψευσε και το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Είπε στην Οσάκα τον Ιούνιο, ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ του υποσχέθηκε πως δεν θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες, από τους νόμους, κυρώσεις και βεβαίως επιβεβαιώθηκε.
Μέχρι σήμερα, προκαλεί, βρίζει, απειλεί τους Αμερικανούς, αλλά δεν τον τιμωρεί κανείς. Αντίθετα ο κ. Τραμπ τον προσκάλεσε στο Λευκό Οίκο και τοποθέτησε το πιο κόκκινο χαλί που διαθέτει η προεδρική κατοικία για να τον υποδεχθεί. Πριν ακόμα αναχωρήσει, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διέρρεαν ότι είναι στα σκαριά μία συμφωνία για τους S-400, ώστε να μην αποτελούν απειλή για τα αμερικανικά μαχητικά F-35. Αποδείχθηκαν όλα κουβέντες του καφενέ, όπου οι θαμώνες λένε ότι λένε χωρίς να πληρώνουν …φόρο! Τι διαρρέουν τώρα;
Ότι αυτή η επίσκεψη ήταν απαραίτητη διότι ο Ερντογάν άκουσε από τα χείλη του ίδιου του κ. Τραμπ, ότι τα ψέματα τελείωσαν. Ότι δεν μπορεί να καθυστερήσουν άλλο οι κυρώσεις και ότι οι S-400 πρέπει να μείνουν κλειδωμένοι στα κουτιά τους. Μέχρι της στιγμής, κερδίζει ο προκλητικός ταραξίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας. Όμως είχαμε κάποιες εξελίξεις στις οποίες δώσαμε μεν σημασία, αλλά δύσκολα τις πιστεύουμε, επειδή μέχρι τώρα οι επίσημες δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων αποδείχθηκαν κενό γράμμα. Γιατί ο Τραμπ δεν θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στο Λονδίνο: Ότι είχαν να πουν, το είπαν!
Οι περισσότερες πληροφορίες για το θέμα έρχονται εσχάτως από τη Γερουσία, όπου οι νομοθέτες που εμπιστεύθηκαν τον Ερντογάν, βγαίνουν από το καβούκι τους και απειλούν τον ισχυρό άνδρα της Τουρκίας. Δεν είναι τυχαίοι πολιτικοί. Αντίθετα έχουν ισχυρό λόγο και επηρεάζουν τις εξελίξεις. Επίσης νιώθουν «ριγμένοι» από τον Ερντογάν, ο οποίος σε μία συνάντηση μαζί τους στο Λευκό Οίκο, παρουσία του κ. Τραμπ απέσπασαν την υπόσχεση ότι το θέμα των S-400 θα διευθετηθεί. Έτσι νόμιζαν.
Ο Τούρκος πρόεδρος παίρνει πολλούς στη βρύση, αλλά επιστρέφουν διψασμένοι. Όταν επιστρέφοντας στην Τουρκία ο Ερντογάν έστειλε το μήνυμα πίσω στην Ουάσιγκτον ότι οι S-400 αγοράστηκαν και θα αξιοποιηθούν, άρα και θα λειτουργήσουν, για τους γερουσιαστές αυτούς άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Σημειώνω ότι όλοι τους είναι πολιτικοί φίλοι του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος -όπως είπε ο Τζον Μπόλτον- έχει προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία. Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ήταν ο σκληρός κ. Μπόλτον, άρα γνωρίζει περισσότερα απ’ όλους μας.

Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal, μέσω slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.