Ο άνθρωπος πίσω από το δημοφιλέστερο παιχνίδι του κόσμου, Έρνο Ρούμπικ


Είναι παιχνίδι, είναι γρίφος και, σύμφωνα με τον εφευρέτη του, είναι έργο τέχνης.


Ο λόγος για τον περιβόητο Κύβο του Ρούμπικ, που εδώ και 40 χρόνια έχει πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια κομμάτια, παραμένοντας το μπεστ σέλερ παιχνίδι που είδε ποτέ ο πλανήτης μας.

Όλα ξεκίνησαν το 1974, όταν ο νεαρός ούγγρος αρχιτέκτονας και πανεπιστημιακός δάσκαλος θέλησε να φτιάξει ένα μηχανικό παζλ για τους φοιτητές του, ώστε να ακονίσουν το μυαλό τους και να δουν από πρώτο χέρι πώς σκαρώνεται ένα αντικείμενο design.

Οι σπουδαστές ξετρελάθηκαν με τον άλυτο Κύβο και δεν τον άφηναν από τα χέρια τους, γεγονός που άνοιξε την όρεξη στον κύριο καθηγητή να τον ρίξει στην αγορά, αν και δεν φανταζόταν ποτέ ούτε μαζική παραγωγή ούτε και τέτοιες αστρονομικές πωλήσεις!

Κι αυτό γιατί παρά την απήχησή του, το παιχνίδι λογιζόταν σχεδόν ακατόρθωτο να λυθεί, καθώς ακόμα και ο ίδιος έπρεπε να περάσει ένας μήνας για να καταφέρει να το λύσει. «Αν είσαι φιλοπερίεργος, θα βρεις πολλούς γρίφους γύρω σου. Αν είσαι αποφασισμένος, θα τους λύσεις κιόλας», θα πει ο Έρνο για την εφεύρεση που ήρθε να πιάσει την οικουμένη από τα μαλλιά.

Κι όλα αυτά για ένα παιχνίδι με 26 μικρά κυβάκια που περιστρέφονται γύρω από έναν κεντρικό άξονα και δεν γεμίζει με την πρώτη το μάτι για τη δυσκολία επίλυσής του. Όταν βέβαια δεις ότι με το που χαλάσεις την αρχική χρωματική ομοιομορφία του κάθε απόπειρα να τον επαναφέρεις στην πρωταρχική του μορφή είναι μία μόνο από τις 43 πεντάκις εκατομμύρια πιθανές λύσεις του, τότε το πράγμα αλλάζει αναγκαστικά!

Αυτός είναι ο Κύβος του Ρούμπικ που όλοι έχουμε πιάσει κάποια στιγμή στα χέρια μας. Ώρα να δούμε την ιστορία του δημιουργού του…


Διαβάστε την συνέχεια στο newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.