Όμηρος του Ερντογάν Ελλάδα και Ευρώπη


Γράφει ο Βαγγέλης Σαρακινός

Υπό την πίεση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στα νησιά του ανατολικού, μετά τις επανειλημμένες απειλές του Ερντογάν ότι θα ανοίξει τα σύνορα, μεταβαίνουν σήμερα στην Άγκυρα ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας με τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η επίσκεψη, ωστόσο, αναμένεται να αποδειχθεί άλλη μία “βόλτα” Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Τουρκία, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος κάνει το δικό του παιχνίδι με τους πρόσφυγες, τόσο προς την Ευρώπη όσο και προς τη Συρία.

Ο Ζεεχόφερ με τον αρμόδιο Επίτροπο, θα έχουν συνάντηση το βράδυ της Πέμπτης με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων Σουλεϊμάν Σοϊλού και το πρωί της Παρασκευής με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στην αντιπροσωπεία θα μετείχε και ο Γάλλος υπουργός Καστανέρ, ο οποίος ανέβαλε το ταξίδι, εξαιτίας της πολύνεκρης επίθεσης στην αστυνομική διοίκηση του Παρισιού. Στην συνέχεια, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα ταξιδέψει στην Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις  με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Γιώργο Κουμουτσάκο.
Η ευρωπαϊκή αποστολή θα γίνει δεκτή και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς η κυβέρνηση, μετά και την πρόσφατη τραγωδία στη Μόρια, έχει αναγάγει σε θέμα πρώτης προτεραιότητας το μεταναστευτικό, με την λήψη άμεσων μέτρων και την δρομολόγηση αλλαγών για την αυστηροποίηση των διατάξεων που αφορούν την  χορήγηση ασύλου. Στο μεταναστευτικό θα είναι αφιερωμένη άλλωστε, την ίδια ημέρα, και η πρεμιέρα της «Ώρας Πρωθυπουργού» που γίνεται στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Παρακάλια στον Ερντογάν

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα συζητήσει στην Άγκυρα την βελτίωση της συνεργασίας στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και την κατάσταση στην γείτονα και το Αιγαίο. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πηγαίνουν βεβαίως με “μπαξίσια” στον “σουλτάνο” Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί το προσφυγικό, επιδιώκοντας με «ένα σμπάρο δυο τρυγόνια».
Ο Τούρκος πρόεδρος από τη μία εκβιάζει την Ευρώπη με άνοιγμα των συνόρων για τους Σύρους πρόσφυγες (εννοείται ότι δεν θα είναι μόνον αυτοί), στέλνοντας παραλλήλως μήνυμα και στην Αθήνα να κάτσει ήσυχα. Από την άλλη, πάντα με εργαλειοποίηση του προσφυγικού, εκβιάζει τους Αμερικανούς, εμμέσως και τον Πούτιν, για να πάρει την πολυπόθητη “ζώνη ασφαλείας” στη βόρεια Συρία. Εκεί, όπου με πρόσχημα την επαναπροώθηση προσφύγων αποσκοπεί στην πληθυσμιακή αλλοίωση των κουρδικών περιοχών.
Οι απειλές του Ερντογάν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ΕΕ, φαίνεται πάντως ότι πιάνουν τόπο, καθώς, όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, στο παρασκήνιο γίνονται ήδη συνομιλίες για νέα οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία. Στο δημοσίευμα αναφέρεται μάλιστα ότι το θέμα θα συζητηθεί και στην προσεχή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ίδια εφημερίδα είχε αποκαλύψει άλλωστε, πριν μερικές ημέρες, ότι η Άγκυρα έχει πετύχει ήδη την αλλαγή όρων της Κοινής Δήλωσης και ότι ή διαχείριση κάποιων κονδυλίων μεταφέρεται από τις ΜΚΟ σε τουρκικές κρατικές υπηρεσίες.

Με άλλη οπτική η Αθήνα

Πριν την αναχώρησή του για την Άγκυρα, ο Ζεεχόφερ, ο οποίος έχει προκαλέσει τουλάχιστον δύο κυβερνητικές κρίσεις στην Γερμανία με αιχμή το μεταναστευτικό, εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων. Τόνισε μάλιστα ότι σε καμία περίπτωση «δεν πρέπει να επαναληφθεί το 2015», τότε δηλαδή που η Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα με ολέθριες συνέπειες για την Γερμανία και τη νότια Ευρώπη.
Παραλλήλως παραδέχθηκε ότι «με την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας το 2016 κατέστη εφικτό να ελεγχθεί η μετανάστευση προς την ΕΕ». Αυτή η συμφωνία, ωστόσο, έχει μετατραπεί από τον Ερντογάν σε εργαλείο πίεσης προς τις Βρυξέλλες, καθώς οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν από το 2015 να προχωρήσουν σε μια ουσιαστική συμφωνία για την πραγματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και σε μια κοινή πολιτική χορήγησης ασύλου.
Με την διαφορετική προσέγγιση του μεταναστευτικού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε σχέση με τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταβαίνει στην Άγκυρα και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος θα έχει επίσης συνομιλίες με τον ομόλογό του Σουλεϊμάν Σοϊλού για τις τελευταίες εξελίξεις. Ενημερώνοντας μάλιστα τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για αύξηση 200% των μεταναστευτικών ροών στο  πεντάμηνο Μαϊου – Σεπτεμβρίου. Παραλλήλως εξήγησε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση κινούνται εντός του πλαισίου για «πολιτική δημοκρατικής αυστηρότητας» και, αναγνωρίζοντας ότι οι αιτίες του προβλήματος είναι εκτός Ελλάδας, μίλησε για «πολιτικές απώθησης και όχι πολιτικές προσέλκυσης».
Την ίδια ώρα, με πρωτοβουλία της Αθήνας, Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία προωθούν κοινή παρέμβαση για μεταναστευτικό μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένο για τις 7 και 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Η πρόταση αυτή, ωστόσο, ακολουθεί την πρωτοβουλία της Μάλτας για τις θαλάσσιες διασώσεις και την αναδιανομή των διασωθέντων παράτυπων μεταναστών. Μια πρόταση για την οποία εκφράζεται θετικά το Βερολίνο, και σύμφωνα με τον Ζεεχόφερ, στόχος του είναι να προσελκύσει σε αυτήν και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
από slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.