Δ.Κωνσταντακόπουλος : Εκκλησία – Ουκρανία και Γεωπολιτικές εμπλοκές για τον Ελληνισμό


Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η Ιερά Σύνοδος καλούνται να λάβουν μία από τις δυσκολότερες αποφάσεις που πήραν ποτέ, απόφαση που μπορεί να έχει πάρα πολύ σημαντικές συνέπειες και για το μέλλον της ελληνικής και παγκόσμιας Ορθοδοξίας, και για πολύ κρίσιμα εθνικά μας θέματα.

Ο λόγος για την αναγνώριση της αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας και την υπαγωγή της στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Την απόφαση αυτή έλαβε πέρυσι το Φανάρι, αλλά δεν το ακολούθησε μέχρι τώρα καμιά άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία στον κόσμο. Ούτε καν οι ελληνόφωνες Ορθόδοξες Εκκλησίες ή Εκκλησίες χωρών που δυσφορούν κατά καιρούς με τον «ρωσικό ηγεμονισμό», όπως αίφνης η Γεωργία. Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο αρθογράφος και αναλυτής Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος μιλώντας στον 98.4 .

Όπως εξήγησε για τους Ρώσους, η Ουκρανία έχει την ίδια σημασία που έχει, για μας τους ‘Ελληνες, το Αιγαίο και η Κύπρος. Το Ουκρανικό είναι το πιο ζωτικό από τα πιο ζωτικά θέματα της Ρωσίας σήμερα και διαχρονικά.

Κατά τον κ. Κωνσταντακόπουλο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως θεσμός είναι αγαπητοί και σεβαστοί από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ακόμα και Ελλήνων που δεν μετέχουν της Ορθοδόξου Πίστεως. Προφανώς, το ίδιο συμβαίνει και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τη Σύνοδο και την ελληνική πολιτική ελίτ. Και δεν θα αρνηθούμε, είπε , ότι και το Φανάρι διαθέτει, στην υπόθεση της Ουκρανίας, τα δικά του, θεολογικά και πολιτικά επιχειρήματα.


‘Ομως η εμπέδωση του Οικουμενικού ρόλου του Φαναρίου και η διεθνής ακτινοβολία του δεν εξαρτάται από την σχεδόν ανύπαρκτη υλική ισχύ του ή την αποδεκατισμένη κοινότητα των Ορθοδόξων της Τουρκίας. Εξαρτάται από τη διεθνή ακτινοβολία του που με τη σειρά της εξαρτάται και από τον τρόπο άσκησης του οικουμενικού του ρόλου.

Ο Τιράνων Αναστάσιος και ο Κύπρου Χρυσόστομος, που δεν έχουν αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της ουκρανικής εκκλησίας και την υπαγωγή της στο Φανάρι, ενώ ζήτησαν την σύγκλιση μιας Οικουμενικής Διάσκεψης για να βρει μια συμβιβαστική λύση στο ζήτημα, δεν έχουν ασφαλώς ούτε ίχνος εχθρικού αισθήματος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και το Πατριαρχείο. Να το βοηθήσουν θέλουν.


Κατέληξε , σημειώνοντας ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, ότι η πρόσφατη άλλωστε εμπειρία της κατά δήλωσή της αριστερής διακυβέρνησης, είναι εξόχως διδακτική για το τι παθαίνει τελικά ένας πολιτικός και ένα κόμμα που σπεύδουν να κάνουν όχι μόνο τα λογικά, αλλά και κάθε παράλογο χατήρι στους Αμερικανούς, κλείνοντας όπως – όπως το μακεδονικό , κάνοντας μύριες ακόμα παραχωρήσεις στην Ουάσιγκτον, χωρίς να ζητάνε κανένα αντάλλαγμα (για τη χώρα) και έχοντας τυφλή εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις των ΗΠΑ.


από youtube.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.