Γιόακιμ Σταρμπάτι και Χανς-Ολαφ Χένκελ : φύγετε από το ευρώ για να σωθεί η Ελλάδα.Τα δάνεια που πήρατε πληρώθηκαν κατά 90%

Ο Γιόακιμ Σταρμπάτι και ο Χανς-Ολαφ Χένκελ, είναι δύο πολύ σημαντικοί Γερμανοί. Κορυφαίος διεθνώς οικονομολόγoς,καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν ο πρώτος και πρώην πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων (αντίστοιχο του ΣΕΒ) ο δεύτερος, είναι ευρωβουλευτές και οι δύο σήμερα.


Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 

 Προερχόμενος από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα ο Σταρμπάτι και τους Ελεύθερους Δημοκράτες  ο Χένκελ, εντάχθηκαν στην ευρωσκεπτικιστική  Εναλλακτική για τη Γερμανία ( AfD), αλλά τώρα είναι μέλη του ευρωκοινοβούλιου ως ανεξάρτητοι.  

Ο Γιοκίμ Σταρμπάτι, πρόσφατα συνδιοργάνωσε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά Αγγελο Κότιο, συνέδριο με θέμα «Για την Ελλάδα, το ευρώ και την Ε.Ε.», και μαζί του ήρθε στην Αθήνα και ο Χανς-Ολαφ Χένκελ. Οι δυο επιφανείς Γερμανοί σε συζήτησή τους  με τον Στέλιο Τέλλογλου που δημοσιεύτηκε στην καθεστωτική Καθημερινή, αλλά κρύφτηκε  από την ίδια και αποσιωπήθηκε από τα ΜΜΕ και ειδικότερα από το αδερφάκι της τον Sky, ήταν καταπέλτες για τις επιπτώσεις και τις προοπτικές της χώρα μας μέσα στην ευρωζώνη. Σταχυολογούμε επιγραμματικά ορισμένες από τις φοβερές παρατηρήσεις των δύο επιφανών φιλικών προς την Ελλάδα Γερμανών, την οποία γνωρίζουν καλά και την επισκέπτονται συχνά.

  • Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση νεκροφάνειας

  • Η ελληνική οικονομία είναι ημιθανής

  • Για  γίνετε ανταγωνιστικοί πρέπει να φύγετε από το ευρώ

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αδίκως είναι περήφανη για τα πρωτογενή σας πλεονάσματα,

  • Τα δάνεια που πήρατε πληρώθηκαν κατά 90% σε εκείνους που σας δάνεισαν

  • Να αναλάβει η Γερμανία ένα μέρος του ελληνικού χρέους

  • Μπορούν να μειωθούν ή και να διαγραφούν κάποια από τα χρέη σας. Αρκεί να φύγετε από το ευρώ

  • Σκοπός των διασώσεων δεν ήταν να σωθεί η Ελλάδα αλλά να σωθεί η Ευρωζώνη

  • Ο Σημίτης μας πίεζε να συνηγορήσουμε για την ένταξή σας στο ευρώ

Αλλά ας δούμε ποιο αναλυτικά τι είπαν οι Σταρμπάτι και Χένκελ, αποστομώνοντας τους εδώ καθεστωτικούς οικονομολογούντες, οσφυοκάμπτες αναλυτές που μας βομβαρδίζουν καθημερινά από τα κανάλια της διαπλοκής και της κατοχής με ψέματα, φόβο και φρούδες ελπίδες.

Φύγετε από το ευρώ και υποτιμήστε την δραχμή για να γίνεται ανταγωνιστικοί

«Υπάρχει άλλος τρόπος να βγει η Ελλάδα από την κατάσταση της νεκροφάνειας εκτός από την έξοδο από το κοινό νόμισμα με ταυτόχρονη υποτίμηση; Και να δεχθείτε τη μείωση των πρωτογενών μας πλεονασμάτων;», ρωτάω.«Μπορούν να μειωθούν ή και να διαγραφούν κάποια από τα χρέη σας. Αρκεί να φύγετε από το ευρώ», απαντά κάθετα ο κ. Σταρμπάτι. «Θα είναι όρος», συμφωνεί ο κ. Χένκελ. Καταλήγοντας ο κ. Σταρμπάτι συνοψίζει την κατ’ αυτόν εικόνα: «Όλα αυτά τα δάνεια που πήρατε πληρώθηκαν κατά 90% σε εκείνους που σας δάνεισαν. Θέλετε να συνεχίσετε τη ζωή ως ημιθανείς;

Αυτή δεν είναι εικόνα μιας χώρας που έχει ξεπεράσει την ύφεση

«Η ύφεση στην Ελλάδα ήταν όπως αυτή των ΗΠΑ το διάστημα 1929-1931» λέει ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν, Γιόακιμ Σταρμπάτι, ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους του τρόπου με τον οποίο έγινε η ελληνική διάσωση το 2010. Ο Σταρμπάτι, μαζί με άλλες τέσσερις προσωπικότητες της χώρας του, προσέφυγε στο συνταγματικό δικαστήριο το 2010 κατά του τρόπου με τον οποίο η γερμανική κυβέρνηση συμμετείχε στην ελληνική διάσωση. «Χάσατε 23-24% του εισοδήματός σας» λέει «και τώρα η οικονομία σας έχει τη μορφή ενός λατινικού L.

Δηλαδή μετά την πτώση είστε στάσιμοι και αν λάβει κανείς υπόψη ότι η Ευρώπη δεν αναπτύσσεται περαιτέρω, εσείς θα ακολουθήσετε τη μοίρα της. ‘Επρεπε να τρέχετε τώρα με 6-7%. Με 1,4% ανάπτυξη αναρωτιέται κανείς τι είδους δουλειές είναι αυτές που προσφέρονται στην αγορά εργασίας. Είναι δουλειές που ουδείς επιθυμεί, διότι είναι πολύ κακά πληρωμένες. Δουλεύεις περισσότερο για πολύ λιγότερα χρήματα. Αυτό σημαίνει το L…». Ο Σταρμπάτι που γνωρίζει καλά την Ελλάδα, καθώς επισκέπτεται τη χώρα μας εδώ και δεκαετίες βρήκε την Αθήνα αγνώριστη. «Στον ουρανό της δεν υψώνεται ούτε ένας γερανός και μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτή δεν είναι εικόνα μιας χώρας που έχει ξεπεράσει την ύφεση».

Ο Σημίτης  πίεζε να υποστηρίξουν οι Γερμανοί βιομήχανοι την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ

«Το Βερολίνο», λέει , «είναι η πιο εγκαταλελειμμένη πόλη της Γερμανίας γεμάτη γκράφιτι και φτώχεια. Η Αθήνα όμως είναι χειρότερη» λέει ο κ. Χένκελ. Και «οι άστεγοι εδώ είναι ντόπιοι, στη Γερμανία η φτώχεια είναι εισαγόμενη…».

Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι το 2000 είχε αρνηθεί στον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη την υποστήριξη του συνδέσμου που εκπροσωπούσε για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. «Με κάλεσε τότε ο καγκελάριος Σρέντερ και μου ζήτησε να αλλάξω γνώμη, καθώς η Ελλάδα ήταν η γενέτειρα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και ο πρόεδρος Σιράκ υποστήριζε την ένταξη της Ελλάδας στο ενιαίο νόμισμα».

Ο κ. Χένκελ είχε έρθει για πρώτη φορά στη χώρα μας το 1966 και στη συνέχεια το 1983 ως απεσταλμένος της IBM στην οποία εργαζόταν τότε. «Eπρεπε να λήξει μια απεργία που διαρκούσε έξι εβδομάδες. Οι Αμερικανοί ήθελαν να σταματήσει και αυτή την εντολή είχα. Ο Ελληνας προσωπάρχης μου έλεγε να μην κάνουμε πίσω. Τον άκουσα. Κάποιοι από το συνδικάτο με έπαιρναν τηλέφωνο στο ξενοδοχείο μου τη νύχτα και με έβριζαν» λέει γελώντας ο πρώην πρόεδρος των γερμανικών βιομηχανιών.

Φύγετε από το ευρώ και υποτιμήστε την δραχμή για να γίνεται ανταγωνιστικοί

Ύστερα από μια τέτοια καταιγιστική εισαγωγή μοιάζει περιττό πλέον το ερώτημά μου αν επιμένουν οι δύο Γερμανοί οικονομολόγοι να εγκαταλείψει η χώρα μας το ευρώ. «Ναι» λένε και οι δύο ταυτόχρονα. «Εφόσον πληρώσετε όλους τους λογαριασμούς σας, δεν θα σας μείνει ευρώ για επενδύσεις. Νομίζετε ότι μετά δέκα χρόνια απουσίας επενδύσεων έχετε γίνει περισσότερο ανταγωνιστικοί;», αναρωτιέται ο κ. Σταρμπάτι και «το ερώτημα είναι πώς ανοίγεις για τους Ελληνες μια προοπτική».

Να αναλάβει η Γερμανία ένα μέρος του ελληνικού χρέους

«Η πρότασή μας», συμπληρώνει ο κ. Χένκελ «είναι να αναλάβει η Γερμανία ένα μέρος του ελληνικού χρέους έναντι της υποχρέωσης της Ελλάδας να εγκαταλείψει το ευρώ για να μπορέσει να υποτιμήσει τη νέα δραχμή. Εμείς ξέρουμε ότι ουδέποτε θα πάρουμε πίσω τα χρήματα από τα δάνεια που σας δώσαμε».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αδίκως είναι περήφανη για τα πρωτογενή πλεονάσματα», επανέρχεται ο κ. Σταρμπάτι, συμπληρώνοντας, «αυτά μπορείς να τα πετύχεις αν δεν επενδύεις ένα ευρώ, αν αφήνεις επί 10 χρόνια τις υποδομές σου να καταρρέουν, δεν πληρώνεις τους προμηθευτές, δεν επενδύσεις στην έρευνα και στην Παιδεία. Στο τέλος της ημέρας, όμως, είσαι απλά ακόμα πιο πίσω από τους άλλους που υποτίθεται θέλεις να φτάσεις. Αυτό έχετε πάθει».

Η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση νεκροφάνειας

«Υπάρχει άλλος τρόπος να βγει η Ελλάδα από την κατάσταση της νεκροφάνειας εκτός από την έξοδο από το κοινό νόμισμα με ταυτόχρονη υποτίμηση; Και να δεχθείτε τη μείωση των πρωτογενών μας πλεονασμάτων;», ρωτάω.«Μπορούν να μειωθούν ή και να διαγραφούν κάποια από τα χρέη σας. Αρκεί να φύγετε από το ευρώ», απαντά κάθετα ο κ. Σταρμπάτι. «Θα είναι όρος», συμφωνεί ο κ. Χένκελ.

Και καταλήγοντας ο κ. Σταρμπάτι συνοψίζει την κατ’ αυτόν εικόνα: «Όλα αυτά τα δάνεια που πήρατε πληρώθηκαν κατά 90% σε εκείνους που σας δάνεισαν. Θέλετε να συνεχίσετε τη ζωή ως ημιθανείς; Η ζωή εδώ είναι ευχάριστη και η διάθεση των ανθρώπων είναι πραγματικά καλή όταν τους συναντάς στον δρόμο. Σκοπός των διασώσεων δεν ήταν να σωθεί η Ελλάδα αλλά να σωθεί η Ευρωζώνη, διότι αν εγκατέλειπε η Ελλάδα το ευρώ θα ακολουθούσε η Ισπανία και στη συνέχεια η Ιταλία…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.