Ρωσία και Τουρκία ζουν τον «έρωτά» τους…


Οι σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας προχωρούν ταχύτατα με τις δύο χώρες να προετοιμάζονται για το 2019 που ορίστηκε ως έτος πολιτισμού Ρωσίας-Τουρκίας, ανέφερε ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα.

Ακολουθήστε μας στο Facebook Τελευταία Έξοδος 
Σύμφωνα με τον πρέσβη Αλεξέι Γερκόφ το 2019 θα είναι έτος τουρκικού πολιτισμού στη Ρωσία και αντιστρόφως. «Το διμερές εμπόριο ανθεί και έχουμε φτάσει σε επίπεδα προ της κρίσης. Στην πραγματικότητα οι σχέσεις μας είναι καλύτερες τώρα». Σύμφωνα το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο οι τουρκικές εισαγωγές από τη Ρωσία φτάνουν τα 19,5 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές τα 2,7 δισ.
Οι δύο χώρες ομαλοποίησαν σταδιακά τις σχέσεις τους μετά την κατάρριψη ρωσικού Su-24 από τουρκικά μαχητικά το 2015. Ο Αλεξέι Γιαρκόφ, επικεφαλής προηγουμένως της διεύθυνσης χειρισμού κρίσεων του ρωσικού ΥΠΕΞ, αντικατέστησε τον Αντρέι Καρλόφ που δολοφονήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2016.
Ο Ρώσος πρέσβης αναφέρθηκε και στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακουγιού και τον αγωγό TurkishStream. Πούτιν και Ερντογάν εγκαινίασαν μαζί το Ακουγίου. Το εργοστάσιο θα διαθέτει τέσσερις μονάδες παραγωγής, έκαστη δυναμικότητας 1.200 Μegawatts και κατασκευάζεται από τη ρωσική κρατική Rosatom.
Ο αγωγός TurkStream θα μεταφέρει 15,75 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Τουρκία. Ένας δεύτερος κλάδος θα μεταφέρει την αυτή ποσότητα προς την Ευρώπη.
«Πέρυσι καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ Ρώσων τουριστών στην Τουρκία και φέτος το ρεκόρ αυτό θα καταρριφθεί», είπε ο Γερκόφ. Σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία περί τα 4,7 Ρώσοι πολίτες επισκέφτηκαν την Τουρκία το 2017, έναντι μόλις 850.000 το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.