Το πότε τρώμε επηρεάζει την προστασία του δέρματος από τον ήλιο


Μια αμερικανική μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση φαγητού σε μη φυσιολογικές ώρες διαταράσσει το βιολογικό ρολόι του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της ισχύος ενός ενζύμου που προστατεύει από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.



Η μελέτη έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό στο Cell Reports.

Αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε αργά τη νύχτα μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι σε ηλιακά εγκαύματα και στη γήρανση του δέρματος, δήλωσε ο Joseph Takahashi, νευροεπιστήμονας στο UT Southwestern Medical Centers Peter ODonnell Jr. Brain Institute.

“Αυτό το συμπέρασμα είναι εκπληκτικό, δεν πίστευα ότι είχε τόση σημασία για το δέρμα το πότε τρώμε”, δήλωσε ο Takahashi.

Η μελέτη έδειξε ότι τα ποντίκια που λάμβαναν φαγητό μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας -ένας ανώμαλος χρόνος κατανάλωσης για αυτά καθώς είναι νυκτερινά ζώα- υπέστησαν μεγαλύτερη βλάβη του δέρματος όταν εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία B (UVB).

Αυτό το αποτέλεσμα συνέβη, τουλάχιστον εν μέρει, επειδή ένα ένζυμο που επιδιορθώνει το δέρμα όταν υποστεί βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία και ονομάζεται XPA (xeroderma pigmentosum group A) μετατόπισε τον ημερήσιο κύκλο του και έγινε λιγότερο δραστήριο την ημέρα.

Τα ποντίκια που τράφηκαν μόνο κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων βραδινών χρόνων δεν εμφάνισαν αλλοιωμένους κύκλους του ενζύμου XPA και ήταν λιγότερο ευαίσθητα στις υπεριώδεις ακτίνες της ημέρας.

“Εάν έχετε κανονικό πρόγραμμα διατροφής, τότε πιθανόν να είστε καλύτερα προστατευμένοι από την υπεριώδη ακτινοβολία”, δήλωσε ο Takahashi. “Εάν έχετε ένα μη φυσιολογικό πρόγραμμα διατροφής, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια επιβλαβή αλλαγή στο βιολογικό ρολόι του δέρματός σας, όπως συνέβη και στα ποντίκια”.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ισχυρούς ρόλους για τους κιρκάδιους ρυθμούς του σώματος στη βιολογία του δέρματος. Ωστόσο, λίγα είχαν κατανοηθεί για το τι ελέγχει το βιολογικό ρολόι του δέρματος.

Η παρούσα μελέτη επικεντρώθηκε στον ζωτικό ρόλο του χρόνου σίτισης, επειδή ήταν ήδη γνωστό ότι επηρεάζει τους καθημερινούς κύκλους διαφόρων σημαντικών οργάνων όπως είναι το συκώτι.

Επηρεάζεται η έκφραση των γονιδίων

Η μελέτη διαπίστωσε ότι εκτός από τη διακοπή των κύκλων του ενζύμου XPA, η αλλαγή του χρόνου κατανάλωσης του φαγητού μπορεί να επηρεάσει την έκφραση περίπου 10% των γονιδίων του δέρματος.

Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για την καλύτερη κατανόηση της σχέσης που έχει η διατροφή με τη βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία στους ανθρώπους, δήλωσε ο Bogi Andersen, καθηγητής Βιολογικής Χημείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Irvine, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Takahashi.

“Είναι δύσκολο να μεταφράσουμε αυτά τα ευρήματα στους ανθρώπους”, δήλωσε ο Andersen. “Αλλά είναι συναρπαστικό για μένα ότι το δέρμα είναι ευαίσθητο στο χρόνο πρόσληψης τροφής”.

Ο Takahashi, γνωστός για την ανακάλυψη του γονιδίου Clock που ρυθμίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς, ερευνά και άλλους τρόπους με τους οποίους η διατροφή επηρεάζει το βιολογικό ρολόι.


πηγή μέσω gataros


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.