Στα 24 τα άτομα που έχουν νοσήσει από τον ιό του Δυτικού Νείλου


Ο ιός του Δυτικού Νείλου εξακολουθεί να παραμένει σοβαρή απειλή δημόσιας υγείας.

Μέχρι στιγμής, τα άτομα που έχουν νοσήσει από ον ιό του Δυτικού Νείλου είναι 24, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων). Από αυτά τα άτομα, 5 νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας και από αυτούς οι δύο βρίσκονται σε Μονάδες Εντατική Θεραπείας (ΜΕΘ).



Το πρόβλημα να κυριαρχεί στην Περιφέρεια της Αργολίδας, αλλά δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, να μεταφερθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Από τους ασθενείς αυτούς, οι 16 εμφάνισαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση) και οι δύο έχασαν τη ζωή τους.

Τα 22 κρούσματα έχουν καταγραφεί στον νομό Αργολίδας, ένα στον νομό Αρκαδίας, ενώ για ένα κρούσμα δεν προσδιορίστηκε ο τόπος έκθεσης στον ιό.

Ενδεικτικό της έκτασης του προβλήματος, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, είναι πως για κάθε κρούσμα με προσβολή του κεντρικού συστήματος, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό, με ήπια συμπτωματολογία ή χωρίς συμπτώματα.

O εκτιμώμενος συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί ανέρχεται σε 2.240.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν πως απαιτείται επιχειρησιακός σχεδιασμός και πρόληψη πάνω από όλα, και πως τα ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο-πρόληψη επιδημιών νοσημάτων που μεταδίδονται από διαβιβαστές είναι η επιδημιολογική επιτήρησή τους, η «παρακολούθηση» των ίδιων των διαβιβαστών με ειδικά εντομολογικά προγράμματα και η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών ακόμα και με τη χρήση νέων μεθόδων. Σε αυτές, περιλαμβάνεται η «απελευθέρωση» σε έναν πληθυσμό κουνουπιών γενετικά τροποποιημένων διαβιβαστών προκειμένου να αποφευχθεί η αναπαραγωγή τους, όπως έγινε πρόσφατα στη Βραζιλία.

Πρωταρχικής σημασίας για την πρόληψη αυτών των νοσημάτων, είναι η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, και συγκεκριμένα η χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και περιβάλλοντος, η αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια, τα κατάλληλα ρούχα (όπως μακριά μανίκια και παντελόνια).

Δείτε εδώ την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους, Ελλάδα, 16 Αυγούστου 2017.


πηγή μέσω gataros


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.