Συρία: 'Επεσε η Χομς - Σφίγγει ο κλοιός για τον ISIS

 

Τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα μπήκαν σήμερα στο τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στην κεντρική επαρχία της Χομς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ανακατάληψη της πόλης αλ Σόχνα, που βρίσκεται στα χέρια της τζιχαντιστικής οργάνωσης από το 2015, θα επέτρεπε στον συριακό στρατό να προωθηθεί προς τη γειτονική επαρχία Ντέιρ Εζόρ, από την οποία θέλει να διώξει το ISIS.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η μη κυβερνητική οργάνωση είχε κάνει λόγο για σφοδρές μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και τζιχαντιστές στην περιφέρεια της πόλης, αλλά και για πυρά πυροβολικού από μέρους των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.

Τα κυβερνητικά στρατεύματα κατάφεραν να μπουν σε ένα νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης, ανέφερε απόψε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έκανε μια σειρά υποχωρήσεων», διευκρίνισε ο διευθυντής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι δρόμοι της πόλης είναι άδειοι, όμως δεν είναι ακόμα σαφές εάν οι τζιχαντιστές παραμένουν στην πόλη.

Η εξτρεμιστική οργάνωση κατέλαβε την αλ Σόχνα όταν είχε αποσπάσει μεγάλα τμήματα της επαρχίας Χομς -συμπεριλαμβανομένης της αρχαίας πόλης της Παλμύρας - από τα χέρια του καθεστώτος. Έκτοτε όμως ο συριακός στρατός ανέκτησε το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας, περιλαμβανομένης της Παλμύρας.

Η Αλ Σόχνα, που απέχει 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της αρχαίας πόλης, είναι το τελευταίο σημαντικό προπύργιο του ΙΚ στη Χομς. Η πόλη απέχει μόλις 50 χλμ. από την επαρχία Ντέιρ Εζόρ και γύρω της βρίσκονται πολλά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τοπικοί οπλαρχηγοί του ISIS έχουν διαφύγει στα βουνά γύρω από την πόλη.

Ο συριακός στρατός διεξάγει από τον Μάιο μια μεγάλη εκστρατεία στην περιοχή της «μπαντίγια» (της συριακής ερήμου), μια έκταση 90.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που περιλαμβάνει τις επαρχίες Χομς, Χάμα και Ράκα. Η «μπαντίγια» εκτείνεται εξάλλου ως τα σύνορα με το Ιράκ και την Ιορδανία.

Το ΙΚ βρίσκεται υπό πίεση σε διάφορες περιοχές της Συρίας, κυρίως στην επαρχία Ράκα, όπου η οργάνωση έχει απολέσει μεγάλες εκτάσεις και το 50% της ομώνυμης πόλης, της de facto πρωτεύουσας του χαλιφάτου του.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.