Πώς θα γλιτώσετε τα «χαράτσια» για τα ανείσπρακτα ενοίκια


Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν και φέτος να απαλλαγούν πλήρως από τον φόρο για ενοίκια που δεν κατάφεραν να εισπράξουν. Ειδικότερα, οι ελαφρύνσεις που ισχύουν για ιδιοκτήτες ακινήτων είναι:

1.Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια. Τα ποσά των οφειλόμενων ενοικίων τα οποία δεν κατάφερε να εισπράξει εντός του 2016 –ιδιοκτήτης εκμισθούμενων ακινήτων- δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο εισοδήματος, εφόσον:
-Δηλωθούν στη στήλη 16 της πρώτης σελίδας του Ε2 και στους κωδικούς 125-126 του πίνακα 4Δ2 στην 3η σελίδα του Ε1.
-Έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης, έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, πριν από την υποβολή της δήλωσης, να προσκομίσει στην αρμόδια ΔΥΟ ευκρινή φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων ή ασκηθεισών αγωγών που κατά περίπτωση υπάρχουν. Ειδικά για την περίπτωση που ο μισθωτής έχει πτωχεύσει, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του πίνακα αναγγελίας χρεών στον οποίο εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή/ υπεκμισθωτή.

2.Έκπτωση δαπανών επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλων παγίων και λειτουργικών δαπανών. Αναγνωρίζεται αυτόματα (χωρίς δικαιολογητικά ή συμπλήρωση κωδικών σε δηλώσεις) έκπτωση 5% επί του ακαθάριστου εισοδήματος από εκμισθώσεις ακινήτων ως συνολικό ποσό ετησίων δαπανών για επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση ή για άλλες πάγιες και λειτουργικές ανάγκες όσων ακινήτων αποφέρουν φορολογητέο εισόδημα.

3.Έκπτωση δαπανών για γαίες. Οι δαπάνες για γαίες εκπίπτουν σε ποσοστό 10% επί του ακαθάριστου εισοδήματος από εκμίσθωση, υπεκμίσθωση, δωρεάν παραχώρηση και ιδιοχρήση γαιών. Στα ποσά αυτά, τα οποία δηλώνονται στους κωδικούς 159-160 του πίνακα 4Δ2, περιλαμβάνονται οι δαπάνες για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αποξήρανσης ελών. Απαιτούνται παραστατικά παροχής υπηρεσιών από τους εργολήπτες.

4.Έκπτωση αποζημίωσης που καταβλήθηκε σε ενοικιαστή. Από το ακαθάριστο εισόδημα εκμίσθωσης επαγγελματικής στέγης εκπίπτει το ποσό της αποζημίωσης που έχει καταβάλει ο ιδιοκτήτης στον ενοικιαστή για την πρόωρη λύση της επαγγελματικής εκμίσθωσης. Το ποσό της αποζημίωσης αυτής δηλώνεται στους κωδικούς 163-164 του πίνακα 4Δ2 της δήλωσης. Ο ιδιοκτήτης χρειάζεται να έχει σχετική απόδειξη καταβολής της αποζημίωσης, την οποία οφείλει να την έχει εκδώσει ο ενοικιαστής.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος μέσω anapoda


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.