Απόστολος Ρόσσιος: Άνω – κάτω κάνει τη Δύση ο Ερντογάν


Νέο σοκ στο ΝΑΤΟ από την Άγκυρα, μετά την απόφασή της να μπλοκάρει όλα τα στρατιωτικά προγράμματα της εταιρικής σχέσης

Για ένα πράγμα οφείλει κάποιος να βγάλει το καπέλο στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Για την τακτική και την γενικότερη αποτελεσματική στρατηγική του. Και αυτό αποδείχθηκε στην πράξη. Οι δε τελευταίες εξελίξεις, τον δικαιώνουν ακόμη περισσότερο ως προς την αποτελεσματικότητα. Επιπροσθέτως, κάνουν πιο ισχυρή την διαπραγματευτική του θέση έναντι των δυτικών «εταίρων»  παρέχοντας το δικαίωμα στον ίδιο να εμφανίζεται ως κορυφαίος παίκτης στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό, ανεβάζει ακόμη περισσότερο, την επιτυχία του, αν αναλογιστεί κανείς, ότι λίγο καιρό πριν ήταν στριμωγμένος στο καναβάτσο και δέχονταν τα διπλωματικά κροσέ το ένα πίσω από το άλλο. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, έχει πετύχει με αφορμή το τουρκικό δημοψήφισμα τον Απρίλιο και τη σκληρή ρητορική που χρησιμοποιεί κατά συγκεκριμένων κρατών, να κάνει άνω – κάτω την Δύση και το ΝΑΤΟ. Η δε Ε.Ε. και το ευρωσύστημα από την επιθετική πολιτική Ερντογάν, έχουν φτάσει σε οριακά επίπεδα και οι σπασμωδικές τους αντιδράσεις υποδηλώνουν ότι βρίσκονται μεταξύ συμπληγάδων, δηλαδή σε πολύ δύσκολη θέση και μάλιστα σε κατάσταση απομόνωσης. Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα πράγματι ανησυχητικά, οι δύο μεγάλοι παίκτες της γεωπολιτικής σκακιέρας, Ουάσιγκτον και Μόσχα, τηρούν στάση «παρατηρητή» αν δεν τάσσονται σιωπηρώς υπέρ της τουρκικής πλευράς αλλά πάντα με γνώμονα τα συμφέροντά τους. Και αυτό διότι και οι δύο παίκτες, επιθυμούν να κόψουν, στο μέτρο του δυνατού, τα φτερά της ευρωπαϊκής ελίτ, για ευνόητους λόγους. Αυτό εξηγεί εν πολλοίς το «διπλωματικό θράσος» του Ερντογάν. Η ρωσική «ανεκτικότητα», η οποία σε αυτή τη χρονική συγκυρία προφανώς κρίνεται σκόπιμη, επιτρέπει στον Τούρκο πρόεδρο να εκφράζει τον μαξιμαλισμό και τη πομπώδη ρητορική του έναντι του ευρωσυστήματος.  


Αυτό όμως έχει επιπρόσθετες επιβαρύνσεις για την ευρωπαϊκή ελίτ, η  οποία ήδη έχει κλονιστεί από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό και τις φυγόκεντρες τάσεις χωρών – μελών. Δεν είναι τυχαία, η «ανησυχητική» δήλωση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος κατά τη συνάντησή του στο Μινσκ με τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς τόνισε ότι το εθνικιστικό κίνημα στην Ευρώπη, θα οδηγήσει σε αποχώρηση κάποιων χωρών από την ΕΕ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διατηρηθεί πάση θυσία…», είπε ο Λευκορώσος ηγέτης. Προφανώς για τους δικούς του λόγους. Θα μπορούσε βέβαια κανείς να αναρωτηθεί, για τη στάση της Ελλάδας, με δεδομένο ότι, όλα αυτά συμβαίνουν ακριβώς στη γειτονιά μας. η απάντηση είναι: ανύπαρκτη. Οι μνημονιακές δεσμεύσεις, είναι ξεκάθαρο ότι έχουν αντίκτυπο σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής ζωής του τόπου. Ούτε καν τον ρόλο του παρατηρητή δεν μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα. Μπορεί όμως να εκτελεί «δύσκολες αποστολές», όπως αυτή του κ. Τσίπρα στο Κίεβο.


Ρωσικό παιχνίδι

Για να κατανοήσουμε όμως, και το εύρος του παιχνιδιού, αλλά και της τακτικής Ερντογάν, πρέπει να δούμε και τις κινήσεις του με τον ρωσικό παράγοντα. Δεν είναι καθόλου τυχαία, η επιβεβαίωση της είδησης για το ενδεχόμενο αγοράς των πυραυλικών συστημάτων S-400 και μάλιστα από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη της Μόσχας. Μιλώντας στην εφημερίδα «Izvestia» ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, επιβεβαίωσε ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Μόσχα συζήτησαν το ενδεχόμενο της παράδοσης του συστήματος S-400 στην Άγκυρα! Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον στα δύο μέρη και θα συνεχίσουμε να μιλάμε». Αναμφίβολα πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας κίνηση του Ερντογάν, η οποία του δίνει τη δυνατότητα της απολύτου προστασίας και ασφάλειας σε στρατιωτικό επίπεδο. Αυτή όμως η πρωτοβουλία έχει τη σφραγίδα του μετρ της διπλωματικής σκακιέρας Βλαντιμίρ Πούτιν. Για τον απλούστατο λόγο ότι μέσω αυτής κίνησης ασκεί μεγάλη πίεση στο ευρωσύστημα και ειδικά στο Βερολίνο, ειδικά για το ζήτημα των κυρώσεων. Επιπροσθέτως δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας, ότι σε λίγους μήνες έχουμε εκλογές στην Γερμανία.

Εξ’ άλλου, η αιφνίδια στροφή Ερντογάν προς την πολυεπίπεδη συνεργασία με την Μόσχα (αγωγός «Τurkish Stream», πυρηνικός σταθμός Ακούγιου, συμφωνία για Συρία - Ιράκ), προσέθεσε νέα ανησυχία στο Βερολίνο. Και ως είναι φυσικό, η συνολική αυτή πίεση, είχε άμεσα αποτελέσματα. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επισκέφτεται εσπευσμένα τη Μόσχα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοίνωσε μόλις προχθές ο Γιούρι Ουσακόφ, σύμβουλος του Κρεμλίνου. «Έχουμε συμφωνήσει όσον αφορά στην ημερομηνία», δήλωσε ο Ουσακόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Επισήμως και αυτό είναι κατανοητό, οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για μια συνάντηση που θα συζητηθεί το «ουκρανικό»! Να σημειωθεί ότι, η Μέρκελ έχει να επισκεφθεί τη Μόσχα από τη 10η Μαΐου 2015, ενώ δεν μετέβη στη ρωσική πρωτεύσουσα για να παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση της 9ης Μαΐου για την επέτειο των 70 χρόνων από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.


Ανησυχία στο ΝΑΤΟ

Τι προκάλεσε όμως τέτοια ανησυχία στη Δύση και ειδικά στο ΝΑΤΟ, έτσι ώστε ο γενικός γραμματέας να παρέμβει ο ίδιος με προσωπική του επιστολή στις εμπλεκόμενες χώρες (Αυστρία, Φιλανδία, Γερμανία) να κατεβάσουν τους τόνους;

Μετά τα γεγονότα, η Άγκυρα έχει μπλοκάρει όλα τα προγράμματα εταιρικής σχέσης της βορειοατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας. Αυτό και μόνον, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις αποστολές στο Κοσσυφοπέδιο, το Αφγανιστάν και στη Μεσόγειο, όπως γράφει και η Die Welt, ενώ υπάρχει αδυναμία πλέον να υλοποιηθεί το πρόγραμμα κατάρτισης της Στρατιωτικής Ακαδημίας του ΝΑΤΟ στην Ρώμη.


«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα» αναφέρουν ανώνυμες στρατιωτικές πηγές της Συμμαχίας στην εφημερίδα. Ο ίδιος ο Γιενς Στόλτεμπεργκ προειδοποίησε τις χώρες Φιλανδία, Σουηδία, για τις σοβαρές συνέπειες του αποκλεισμού που επιβλήθηκε από την Άγκυρα, μετά το αίτημα της Αυστρίας να μπει τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. «Η μακροπρόθεσμη αναστολή της διαλειτουργικότητας μας μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την ικανότητά μας να συμμετέχουν σε σχετικές ασκήσεις και υποστήριξη των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ» τόνισε σε επιστολή του προς τον πρέσβη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ Pirite Asunmaa. Δεν πρέπει να μας διαφύγει τη προσοχής, ότι η Φιλανδία δεν είναι χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ. Το πρώτο αποτέλεσμα της τουρκικής αποκλεισμός είναι η αδυναμία του νέου προγράμματος κατάρτισης σε Στρατιωτική Ακαδημία του ΝΑΤΟ στη Ρώμη.

ΠΗΓΗ: trikalanews


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.