Από την κατοχή στην προσάρτηση


Του Σενέρ Λεβέντ

«Η ΤΔΒΚ θα προσαρτηθεί στην Τουρκία και θα συνεχίσει τον δρόμο της». Κανείς δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τον κύριο Μπουλούτ...

Πρώτα είχε ξεφύγει η κουβέντα από τον αρχι-σύμβουλο του Ερντογάν Γιγίτ Μπουλούτ, που είπε: «Η ΤΔΒΚ θα προσαρτηθεί στην Τουρκία και θα συνεχίσει τον δρόμο της». Κανείς δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τον κύριο Μπουλούτ και κανείς δεν στάθηκε και πολύ σε αυτό που είπε. Δεν υπήρξε σοβαρή αντίδραση. Ερωτηθείς γι’ αυτό κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εφημερίδα «Πολίτης», ο ηγέτης του Κόμματος του Λαού Κουντρέτ Όζερσαϊ υπενθύμισε την εξής φράση από τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της ΤΔΒΚ και είπε ότι «η ΤΔΒΚ δεν θα ενωθεί με κανένα άλλο κράτος».

Το θέμα της προσάρτησης, που κανείς δεν θεωρούσε και πολύ πιθανόν και δεν του έδινε σημασία, άρχισε τώρα να διαδίδεται, να αναπτύσσεται και να εξαπλώνεται. Δεν λένε τίποτα στην κοινότητα όσοι πηγαινοέρχονται στην Άγκυρα και συναντιόνται με τον Ερντογάν, αλλά σιγά-σιγά αυτά παύουν να αποτελούν μυστικό. Διαδίδονται. Η κατάσταση είναι τελικά τόσο σοβαρή όσο δεν μπορούσαμε να φανταστούμε. Ο Ερντογάν άρχισε να ψιθυρίζει το θέμα σε όσους πηγαινοέρχονται σε αυτόν από την Κύπρο. Σίγουρα προβαίνει σε σφυγμομέτρηση. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι λένε οι δικοί μας και πώς απαντούν. Μήπως αυτό είναι το σχέδιο β’ στο οποίο αναφέρθηκε ο Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν μετά την επιστροφή του από την Άγκυρα; Ξέρουμε ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική μερίδα μέσα στο εθνικιστικό μας μέτωπο που είναι έτοιμη να παρέχει στήριξη σε κάτι τέτοιο. Όχι όλοι όμως. Κοιτάξτε τι λέει ο Σερντάρ Ντενκτάς: «Αντιτίθεμαι τόσο στο να γίνω μπάλωμα στους Ελληνοκύπριους όσο και στο να γίνω επαρχία της Τουρκίας».

Ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος έχει συχνότερες επαφές με τον Ερντογάν, δεν έκανε καμία νύξη για το θέμα μέχρι σήμερα. Δεν μάθαμε αν είχαν μια τέτοια συνομιλία. Σύμφωνα με φήμες που εξαπλώνονται από στόμα σε στόμα, το ψιθύρισε αυτό στον Αναστασιάδη κατά τις διμερείς τους συναντήσεις. Αν αληθεύουν, τι μπορεί να του έχει πει; Μήπως του είπε άραγε «έλα, Νίκο, άσε τα γινάτια να συμφωνήσουμε, αλλιώς θα γίνουν πολύ χειρότερα τα πράγματα, θα γίνει προσάρτηση»; Αν το είπε, μήπως σοβαρολογούσε ή μήπως το είπε ως μπλόφα; Όταν οι δημοσιογράφοι στον νότο ρώτησαν τον Αναστασιάδη για την προσάρτηση, έδωσε και αυτός μια πολύ ύποπτη απάντηση: «Δεν το αποκλείω», είπε.

Μετά απ’ όλα αυτά, είδα και εγώ το θέμα σοβαρά για πρώτη φορά. Πρώτη φορά σκέφτηκα ότι θα μπορούσε πράγματι να γίνει αυτή η τρέλα. Και δέχτηκα τους ψιθύρους που διαδίδονται τώρα ως μια προσπάθεια να συνηθίσει η κοινότητα σε αυτό. Ετοιμάζουν το έδαφος. Πίστεψα για πρώτη φορά ότι θα μπορούσε να γίνει αυτό το βήμα. Και για να πω την αλήθεια, τρόμαξα. Διότι δεν θα μπορούσε να υπάρχει πιο τρομερή συμφορά απ’ αυτήν για εμάς εδώ. 82η επαρχία. Ενώ είμαστε Κύπριοι να γίνουμε και Τούρκοι. Μια πλήρης τραγωδία.

Αυτός, λέει, είναι ο ουσιαστικός στόχος στο μυαλό του Ερντογάν. Να ενώσει την Κύπρο με την Τουρκία. Αν διεξαγάγουν δημοψήφισμα μέσα στην κοινότητά μας γι’ αυτό, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Σκεφτείτε το να δούμε. Θα βγει «ναι» ή «όχι»; Η παρούσα δομή του πληθυσμού μας δείχνει ότι οι οπαδοί της προσάρτησης είναι η πλειοψηφία. Άλλωστε, οι περισσότεροι από εμάς κατάγονται από την Τουρκία. Προερχόμενοι από την Ανατολία. Είναι αλήθεια πως υπάρχουν ανάμεσα και σε αυτούς κάποιοι που αντιτίθενται στην προσάρτηση, αλλά δεν νομίζω ότι η πλειοψηφία θα αντιταχθεί σε αυτήν. Κοντολογίς, θα πάρουν το αποτέλεσμα που θέλουν από το δημοψήφισμα για την προσάρτηση. Άλλωστε, είναι αμφίβολο πόσο δημοκρατικό θα είναι ένα τέτοιο δημοψήφισμα.

Επικεφαλής της Τουρκίας βρίσκεται ένας τυραννικός άνδρας από τον όποιο εξαρτάται ολόκληρη η χώρα και το έθνος και υποσχέθηκε να συνεχίσει το σουλτανάτο του χωρίς να ανατραπεί μέχρι να πεθάνει, όπως οι άλλοι δικτάτορες. Ένα άτομο που κατάφερε να μείνει όρθιο μέχρι σήμερα ξεγελώντας όλους με ψέματα σε όποιο αδιέξοδο και αν έχει περιέλθει. Η προσάρτηση της Κύπρου οπωσδήποτε δεν θα πλήξει το προσωπικό του σουλτανάτο. Μάλιστα θα τον κάνει μεγαλύτερο ήρωα στην Τουρκία. Οι αντιδράσεις που θα προέλθουν από τη διεθνή κοινότητα θα είναι μόνο όσες και οι αντιδράσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Επίσης, δεν νομίζω ότι η Αμερική και η Ευρώπη θα του επιβάλουν κυρώσεις. Διότι έχουν μεγάλες επενδύσεις στην Τουρκία. Δεν θέλουν να πληγούν. Επιπλέον, δεν θέλουν καθόλου να στριμώξουν περισσότερο την Τουρκία και να τη ρίξουν τελείως στην αγκαλιά της Ρωσίας. Δεν περιμένω ότι ο Ερντογάν, που κάνει στο μυαλό του όνειρα όπως η προσάρτηση της Κύπρου, θα υπογράψει συμφωνία για μια ομόσπονδη Κύπρο προβαίνοντας σε υποχωρήσεις στη Γενεύη. Το μόνο που θέλω είναι οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι, που συναντώνται και μιλούν με τον Ερντογάν, να βγουν και να πουν στην κοινωνία τι συζητούν. Έκρυψαν την κατοχή. Κρύβουν και την προσάρτηση;

Πηγή: politis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.