Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2016

MHXANH TOY XΡONOY:ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ (VIDEO)

  

H πρώτη ανάμνηση που έρχεται σχεδόν σε όλους όταν ακούν τη λέξη Χριστούγεννα είναι τα κάλαντα και οι ανοικτές πόρτες των σπιτιών.    

Η Μηχανή του Χρόνου θα σας ταξιδέψει στην αθωότητα των παιδικών χρόνων μέσα από τις διηγήσεις γνωστών προσώπων που έλεγαν τα κάλαντα με κοντό παντελονάκι.


Ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος μας μεταφέρει στις βεγγέρες της δεκαετίας του 50 στην Πάτρα και εξηγεί γιατί στις οικογενειακές γιορτές των Χριστουγέννων δεν έπαιζε ποτέ στο πιάνο το τραγούδι «Άστα τα μαλλάκια σου». Το 1952, ήταν το τραγούδι που ακούστηκε στο ραδιόφωνο μετά την είδηση για την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη.

Τότε ο συνθέτης έκλεισε εντελώς την «πόρτα» στο λεγόμενο ελαφρό τραγούδι.

Ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης, περιγράφει πως έλεγαν τα κάλαντα στην Βόρειο Ελλάδα και την παιδική του «ιδιορρυθμία», να χαρίζει πάντοτε τα χρήματα στον Ερυθρό Σταυρό.

Διηγείται ακόμη το άρωμα Χριστουγέννων στην καρδιά του καλοκαιριού όταν βοηθούσε στην οικογενειακή επιχείρηση του θείου του που κατασκεύαζε στολίδια για τις γιορτές.

Τα Χριστούγεννα των παιδικών τους χρόνων νοσταλγούν οι ηθοποιοί Γιώργος Καπουτζίδης, Μαρκέλα Γιαννάτου, Σπύρος Σπαντίδας, Σπύρος Πούλης, Δήμητρα Στογιάννη.

Τότε που έλεγαν τα κάλαντα σε πιο φιλόξενες και ανθρώπινες γειτονιές και αγόραζαν παιχνίδια διαφορετικά.


Ο ηθοποιός Θανάσης Βισκαδουράκης, θυμάται τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές που έζησε στο ορφανοτροφείο όπου μεγάλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου