Τρομοκρατική επίθεση στο Ατατούρκ: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες.



Τρομοκρατική επίθεση έγινε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη, περίπου στις 21:50 ώρα Ελλάδας. Η τουρκική κυβέρνηση ανέφερε πως υπάρχουν τουλάχιστον 28 νεκροί και 60 τραυματίες εκ των οποίων οι 6 σοβαρά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, νεκροί είναι οι δύο δράστες από τους έξι συνολικά δράστες, οι οποίοι ήταν βομβιστές αυτοκτονίας που εντοπίστηκαν από τις τουρκικές αρχές. Οι τέσσερις καμικάζι πρόλαβαν και διέφυγαν. Ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν, έκανε λόγο για τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, δύο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους λίγο προτού περάσουν από τα μηχανήματα ελέγχου.

Ενας εκ των δραστών άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV επικαλούμενο τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ. Οπως αναφέρει το NBC News, αυτόπτης μάρτυρας είδε έναν αστυνομικό να παλεύει με έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας πριν αυτός πυροδοτήσει τα εκρηκτικά.

Αξιωματούχος είπε πως ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς που προσπάθησαν να «εξουδετερώσουν» τους υπόπτους.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν πως οι δύο εκρήξεις συγκλόνισαν τον τερματικό σταθμό των πτήσεων εξωτερικού προκαλώντας πανικό μεταξύ των επιβατών.

«Ήταν πολύ ισχυρή η έκρηξη, όλοι άρχισαν να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση» δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk.

Σύμφωνα με το Τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, 4 ένοπλοι προσπάθησαν να διαφύγουν μετά τις εκρήξεις από τον τερματικό σταθμό, ενώ υπάρχουν και αναφορές ότι πυροβολισμοί ακούστηκαν από τον χώρο στάθμευσης.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο επέβαλε απαγόρευση μετάδοσης πληροφοριών πέραν των επίσημων.

Καμία οργάνωση μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα. Σε τουρκικά ΜΜΕ πιθανολογείται ότι πρόκειται είτε για τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, είτε για Κούρδους του PKK.

Οπως μεταδίδει η Telegraph, βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος. «Οι μέθοδοι πίσω από την επίθεση και το γεγονός ότι έγινε χτύπημα σε στόχο με τουρίστες, δείχνουν μεθολολογία του ISIS» αναφέρει αν και τίποτε δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ακόμη.

Ο καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο του Λιβάνου Τζαμάλ Γουακίμ, υποστήριξε πως όλες οι ενδείξεις συνηγορούν σε τρομοκρατική επίθεση του ISIS.

Αποτροπιασμό και καταδίκη του ΥΠΕΞ για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Κων/πολη
 
   
Τον αποτροπιασμό, την οργή και την απόλυτη καταδίκη του για το το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη εκφράζει με δύο αναρτήσεις του - στα ελληνικά και στα αγγλικά- στο twitter το υπουργείο Εξωτερικών. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις». «Είμαστε στο πλευρό των γειτόνων μας, των φίλων μας, ενάντια στην τρομοκρατία».
 

Ενημερώθηκε ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε το βράδυ της Τρίτης για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης από τη Λίζα Μόνακο, την σύμβουλό του για θέματα εσωτερικής ασφαλείας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Εκτακτη σύσκεψη υπό τον Ερντογάν

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Τούρκο πρωθυπουργό και τον επικεφαλής των Ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Η πτήση της Aegean για Αθήνα πρόλαβε και αναχώρησε κανονικά από Κωνσταντινούπολη και προσγειώθηκε με ασφάλεια στο Ελ. Βενιζέλος. Αντιστοίχως, η πτήση της Turkish Airlines που επρόκειτο να αναχωρήσει από το Ελ. Βενιζέλος για το αεροδρόμιο Ατατουρκ, λόγω των επιθέσεων, δεν αναχώρησε τελικώς.
 
πηγή και συνεχεία ρεπορτάζ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.