Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τον Πούτιν στην Αθήνα


Ο Πούτιν κατευθύνεται στην Ελλάδα: Εστίαση σε ενεργειακές συνομιλίες και στην προσφυγική κρίση


Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι δυο χώρες “θα συζητήσουν επίσης περί στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας”, δεδομένου ότι “η Ελλάδα είναι μονίμως επιφορτισμένη με το πρόβλημα του περιορισμού της Τουρκίας”.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκινά την διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα την Παρασκευή, ενόσω οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ παραμένουν διχασμένοι ως προς την συμφωνία μείωσης του χρέους όπως διέρρευσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο να συμμετάσχει στο νέο πακέτο διάσωσης της ΕΕ για την Ελλάδα.

Ο Πούτιν, που συνοδεύεται από τους Διευθύνοντες Συμβούλους των γιγάντων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου Rosneft και Gazprom, θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα. Θα επισκεφθεί επίσης το Άγιο Όρος.

Αμφότερες οι πλευρές θέτουν σε υψηλή προτεραιότητα την επίσκεψη καθώς και οι δύο ελπίζουν ότι οι επερχόμενες συνομιλίες και επαφές θα συμβάλουν στην ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς", δήλωσε ο αξιωματούχος του Κρεμλίνου Yuri Ushakov, πριν από την επίσκεψη του Πούτιν.

Οι συνομιλίες Πούτιν-Τσίπρα αναμένεται να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας.

Ο Ushakov διατείνεται ότι η Αθήνα "εξακολουθεί να ευνοεί την αναβίωση του South Stream με την μία ή την άλλη μορφή".

"Επί του παρόντος το έργο σχετικά με την προβλεπόμενη προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ελλάδα και την Ιταλία μέσω τρίτων χωρών είναι σε λειτουργία, πράγμα που σημαίνει ότι ο αγωγός θα διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα και θα περνάει μέσα από μία από τις παράκτιες χώρες, κατά πάσα πιθανότητα την Βουλγαρία και στη συνέχεια προς την Ελλάδα και την Ιταλία”, δήλωσε.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Πολιτισμού Vladimir Medinsky, ο Υπουργός Ενέργειας Alexander Novak, εκτός από τον ΔΣ της Gazprom Alexey Miller και τον ΔΣ της Rosneft Igor Sechin, κατευθύνονται προς την Ελλάδα μαζί με τον Πούτιν.

Οι συνομιλίες αναμένεται να ακολουθηθούν από την υπογραφή οκτώ περίπου συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης μιας διακυβερνητικής διακήρυξης περί  εταιρικής σχέσης και μιας συμφωνίας μεταξύ της Rosneft και της ελληνικής Ελληνικά Πετρέλαια για προμήθειες πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου στην Ελλάδα.

Οι συνομιλίες υψηλού επιπέδου θα επικεντρωθούν στα “βασικά θέματα του διμερούς εμπορίου και της οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας, ιδίως με την εφαρμογή κοινών σχεδίων στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών", δήλωσε η προεδρική υπηρεσία τύπου.

Ο όγκος εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας μειώθηκε κατά 34 τοις εκατό, στα 2,75 δισ $ το 2015, και από άλλο ένα 16% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, λένε τα επίσημα στοιχεία.

Οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων είναι οι κύριοι παράγοντες πίσω από αυτή την μείωση καθώς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο παραδοσιακά αποτελούν το 85 τοις εκατό των ρωσικών εξαγωγών προς την Ελλάδα.

Ο Πούτιν και ο Τσίπρας θα συζητήσουν επίσης διεθνή και περιφερειακά προβλήματα, είπε η υπηρεσία τύπου του Κρεμλίνου.

"Πρέπει να σημειώσω ότι τόσο ο Πρόεδρος [ο Βλαντιμίρ Πούτιν] όσο και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας είναι ενωμένοι στη βεβαιότητα τους ότι είναι απαραίτητο να μειωθεί η ένταση στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο Ushakov.

Η Αθήνα έχει επανειλημμένα θέσει το ζήτημα της επανάληψης της προώθησης των γεωργικών προϊόντων προς τη Ρωσία καίτοι, δήλωσε ο Ushakov, η Μόσχα δεν θέτει “κανένα ιδιαίτερο όρο για ορισμένες χώρες” της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στην άρση του εμπάργκο τροφίμων.

Ο Πούτιν και ο Τσίπρας θα συζητήσουν επίσης το θέμα των προσφύγων από την Συρία στην Ελλάδα.

Η Αθήνα είναι θετική ως προς την πολιτική της Ρωσίας στη Συρία καθώς η πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης μπορεί να εξαλείψει μία από τις αιτίες της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, η οποία επηρεάζει σοβαρά την Ελλάδα”, δήλωσε ο βοηθός του Πούτιν Ushakov.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι συνθήκες στο στρατόπεδο προσφύγων στην Ειδομένη ήταν "ντροπή για εκείνα τα κράτη [της ΕΕ] που δεν είναι διατεθειμένα να δεχτούν πρόσφυγες και αφήνουν την Ελλάδα μόνη της σ' αυτό το πρόβλημα".

Λόγω της φυγής από τον πόλεμο, τις συγκρούσεις και την οικονομική καταστροφή, πάνω από 190.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στις ακτές της Ευρώπης με βάρκες μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR).

Ο Πούτιν, το περασμένο έτος, μίλησε για μια ΕΕ που φέρει το κύριο βάρος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή.

"Και είναι, πρώτα απ' όλα, η πολιτική των Αμερικανών εταίρων μας. Η Ευρώπη ακολουθεί τυφλά την πολιτική αυτή μέσα στο πλαίσιο των λεγόμενων συμμαχικών υποχρεώσεων και στο τέλος επωμίζεται όλο το βάρος. Είμαι αρκετά έκπληκτος τώρα που ορισμένα από τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης επικρίνουν την Ευρώπη γι' αυτό που θεωρούν ότι είναι υπερβολική σκληρότητα απέναντι στους μετανάστες”, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα συζητήσουν επίσης την στρατιωτική και την τεχνική συνεργασία "δεδομένου του ότι η Ελλάδα είναι μονίμως επιφορτισμένη με το πρόβλημα του περιορισμού της Τουρκίας."

Το Σάββατο, την δεύτερη ημέρα της επίσκεψης, ο Πρόεδρος Πούτιν θα επισκεφθεί το Άγιο Όρος για εκδηλώσεις μνήμης της 1000ης επετείου της παρουσίας Ρώσων μοναχών στο ιερό Όρος.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει στους πιστωτές της περισσότερα από 300 δις ευρώ - περίπου το 180 τοις εκατό του ετήσιου ΑΕΠ της.

Η ελάφρυνση του χρέους θεωρείται από το ΔΝΤ ως απαραίτητη για την Ελλάδα. Ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, ύψους 86 δισ ευρώ, συμφωνήθηκε το περασμένο έτος.


Επιμέλεια Μετάφρασης: Ο Γιώργος του Κλικ
  
ΠΗΓΗ: russia-insider

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.